fredag 20 december 2013

Bokbloggsjerka - Bokliga löften inför 2014Då har det blivit dags för årets sista bokbloggsjerka hos Annika, och vad passar bättre än att blicka framåt mot bokåret 2014? Så här skriver hon:
 
"Den självklara frågan torde nog vara vad ni önskar er i julklapp, men det förutsägbara är en aning tråkigt tycker jag. Därför tänkte jag grilla er i ämnet om vad som kommer att bli ert bokliga löfte 2014."
 
Bokliga löften kan ju vara bra för att inspirera till läsning, men det kan också fungera tvärtom, tror jag. Jag motsätter mig till exempel för egen del alla löften om att läsa ett visst antal böcker. Jag har hellre en enda fantastisk läsupplevelse under 2014, än att jag hastar mot ett mål som bara ger mig läs-stress (det borde överhuvudtaget vara förbjudet att kombinera de två orden)!
 
Däremot tycker jag det är roligt med olika läsutmaningar som breddar min läsning och får mig att upptäcka nya författare. I år har jag till exempel varit med i Pockerlovers Tre på tre och Lyrans Jorden runt-utmaning, och det har verkligen varit inspirerande för min läsning! Så några mindre läsutmaningar kommer det säkert att bli även under 2014.
 
Men det enda jag egentligen är beredd att uppge som ett bokligt löfte är följande:
 
Jag lovar och svär att under 2014 läsa så varierat som möjligt.
 
Jag vill blanda alldeles nyutgivet med äldre böcker, klassiker med deckare, vuxenböcker med barn- och ungdomsböcker. Jag vill läsa både på engelska och svenska. Jag vill läsa böcker från olika delar av världen och böcker av både män och kvinnor i olika åldrar. Jag vill läsa biblioteksböcker, secondhand-böcker, bokhandelsböcker och recensionsexemplar. Jag vill läsa böcker av författare jag aldrig hört talas om och olästa böcker av författarfavoriter. Jag vill läsa romaner, faktaböcker, dikter och noveller.
 
Det borde väl fungera som ett bokligt löfte inför 2014?


26 kommentarer :

 1. Jag gillar också utmaningar som breddar mitt läsande och ger grund till nya läsupplevelser. Ska satsa mest på sådana 2014 :-) Och ditt löfte borde fungera utmärkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmaningar kan absolut vara riktigt bra!

   Radera
 2. Tycker det låter som ett väldigt ambitiöst löfte, kan bli riktigt stort :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ambitiösa löften, men egentligen är det ungefär så jag alltid försöker läsa...

   Radera
 3. Gillar din läs utmaning :)

  SvaraRadera
 4. Variation förnöjer! Jag är ganska bra på att läsa brett, tycker jag själv. Men kan såklart alltid bli bättre.. Jag är ganska dålig på att läsa från andra länder än de här vanliga som Sverige, USA, England, Norge och så vidare. Borde kanske bredda mitt språkliga perspektiv lite mer till nästa år.. Så tack för inspirationen ;)

  SvaraRadera
 5. Jag gillar verkligen de där utmaningarna som får mig att läsa böcker jag annars aldrig hade tittat på.

  SvaraRadera
 6. Ja en salig blandning av olika grejjer när man läser är nog det bästa för att inte bli less :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och så är det roligt att testa nya grejer också!

   Radera
 7. det var ett rejält löfte! jag ska fundera en stund till på vad jag ska ta mig till på bokfronten under 2014. äldre böcker och klassiker finns alltid med, men det finns ju försummade områden. jag återkommer

  SvaraRadera
 8. Ambitiöst men härligt löfte :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ungefär så jag brukar försöka läsa alltid egentligen.

   Radera
 9. Låter som ett bra löfte! Och något liknande tänker jag mig för min läsning. När jag var yngre läste jag allt, men jag har blivit snävare med åren. Jag vill komma tillbaka till den där varierade läsningen, så jag ger mig på utmaningar och mina hyllvärmare för att se om jag kan få tillbaka intresset för annan litteratur än kriminalromaner...

  SvaraRadera
 10. Lässtress kan jag också känna av och det är trist. Men vilket härligt löfte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det tråkigt när något så avkopplande som att läsa blir till stress! Det vill man ju undvika till varje pris.

   Radera
 11. förresten - innebär det att du läser fantasy, sci-fi, skräck, deckare, thrillers och alla möjliga genrer också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser gärna deckare, även om det inte har blivit så många på sistone. Vad gäller sci-fi har jag ganska dålig koll, men jag tänkte prova något från den genren snart, speciellt eftersom min gästbloggare gillar det så mycket. Vad gäller skräck och fantasy är det så att jag gillar vissa författare väldigt mycket - jag är till exempel väldigt förtjust i Tolkien och John Ajvide Lindqvist - men annars är jag inte så beläst inom de genrerna. Jag provar gärna lite allt möjligt, men visst är det så att jag föredrar vissa genrer, helst helt vanliga romaner och gärna klassiker. Det finns ju så mycket bra att läsa, att det ibland inte ges utrymme för det där som man kanske inte hade valt i vanliga fall...

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...