torsdag 6 februari 2014

Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong

Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong är en roman om möjligheten att förändra sitt liv, om hopp och om medmänsklighet. Själva titeln syftar på den ideella verksamhet som drivs av Jean, en man som gjort det till sin livsuppgift att hjälpa människor som hamnat snett på olika sätt. Han blir i det närmaste en räddande ängel för de tre personer som boken kretsar kring.

Monsieur Mike är en före detta militär, som efter att ha deserterat och blivit lämnad av sin flickvän, till slut hamnar på gatan som hemlös. Mariette är lärare i historia och geografi, gift med en framgångsrik politiker och mor till två tonårssöner. Efter en period där hon alltmer tappar greppet om tillvaron, går hon över gränsen och ger en elev en örfil så att han ramlar nerför en trappa. Millie är en närmast osynlig ung kvinna, som är starkt präglad av en tragisk händelse i barndomen. När en brand utbryter i hennes hus och hon vaknar upp på sjukhuset, utnyttjar hon situationen för att återskapa sig själv som någon annan.

Jean blir den som får Monsieur Mike, Mariette och Millie på fötter igen. Hans Mirakelverkstad och hans stora personliga engagemang gör att de ser på sig själva på ett nytt sätt och känner att de är värda något mer än de omständigheter som hittills präglat dem. Som läsare gläds man över deras framsteg, men samtidigt börjar man ana att allt kring Jean och hans Mirakelverkstad inte står rätt till. Vem är denne Jean egentligen? Och varför viger han hela sitt liv åt att hjälpa andra, till synes utan egen vinning? Kan någon verkligen på allvar vara så osjälvisk och självuppoffrande?

Dessa aningar ger spänning åt romanen, och även nyfikenheten på hur det ska gå för Monsieur Mike, Mariette och Millie, gör att jag snabbt läser vidare. Men tyvärr tycker jag inte att romanens upplösning riktigt håller måttet. Jean som person blir inte för mig lika levande som de andra tre, och den gåta som döljer sig bakom hans Mirakelverkstad och som mot slutet får sitt avslöjande, känns inte tillräckligt utmanade. Jag tycker att författaren låter slutet falla på plats lite väl enkelt, och lite för snabbt.

Min behållning av romanen ligger till stor del i skildringen av de tre huvudpersonerna, den styrka de utvecklar, och den medmänsklighet de så småningom visar varandra. Och naturligtvis får man en kick av insikten om att det aldrig är för sent att förändra sitt liv.


Titel: Mirakelverkstaden
Författare: Valérie Tong Cuong
Översättare: Sofia Strängberg
Utgivningsår: 2014
Förlag: Sekwa
Antal sidor: 261

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...