måndag 24 februari 2014

Smärtbäraren

 Ada Zack, huvudpersonen i Åsa Nilsonnes roman Smärtbäraren, är en kvinna med en märklig förmåga - hon kan gå in i och ta över andra kvinnors kroppar. Hon är anställd på en klinik där hon möter patienter som behöver komma i form inför olika kirurgiska ingrepp. Ada tar över kroppen ifråga och tar hand om den dagliga driften. Hon ser till att personen äter nyttigt och sover och motionerar på regelbundna tider. När kroppen sedan är i bättre skick, flyttas patienten till Claudio, Adas chef och plastikkirurg på kliniken.
 
En dag får Ada ett uppdrag som till en början liknar alla andra. Hon hamnar i en medelålders kvinnas kropp, en kvinna som är överviktig och på flera sätt har misskött sig. Först arbetar Ada på som vanligt med att få kroppen i bättre form, samtidigt som hon ondgör sig över hur många människor det finns som inte tar hand om sin hälsa. Men efter hand blir hon mer och mer medveten om att inte allt står rätt till. Vem är egentligen kvinnan vars kropp Ada befinner sig i? Vad vill hon, och hur självklart är det att det är Ada som har kontrollen över kroppen?
 
Själva idén som boken bygger på är smått genialisk. Tänk om man verkligen kunde ta över någon annans kropp! För en person som lider av svår smärta, skulle det först och främst innebära en frihet från bördorna för en stund. Men kanske skulle det i förlängningen också ge en större chans att reparera kroppen, eftersom smärtbäraren inte skulle vara så känslomässigt bunden till smärtan och dess orsaker, och därför också lättare skulle kunna bryta ovanorna som orsakar smärtan.
 
Att till denna grundidé också lägga en thrillerhandling, gör boken inte bara tänkvärd utan också väldigt spännande!


Titel: Smärtbäraren
Författare: Åsa Nilsonne
Utgivningsår: 2008 (2002 i originalutgåvan)
Förlag: Anderson Pocket
Antal sidor: 177

6 kommentarer :

 1. jag läste den när den kom ut. det är ju länge sedan men jag minns att jag tyckte att den var mycket skickligt skriven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är den! Och vilken ide! Den är nog många författare avundsjuka på!

   Radera
 2. har du observerat den nya bokcirkeln i NSk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade jag inte gjort, men nu har jag kollat upp den! Jag funderar som bäst på om jag verkligen kommer att hinna vara med... Men det är egentligen en väldigt passande cirkel för mig, eftersom jag inte läst någon av de tre böckerna och har alla tre på min läslista ( och en väntande i bokhyllan)! Jag återkommer om detta!

   Radera
 3. Vilken lockande bok! Vilket intressant upplägg. Jag blev verkligen nyfiken på den - måste kolla om den finns som ebok. Tack för tipset! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Den var både bra och annorlunda!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...