torsdag 27 februari 2014

Sista striden i Engelsfors


Nu har också jag läst Nyckeln, den sista delen i trilogin om tonårshäxorna i Engelsfors, skriven av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Och vilken fantastisk läsning det är! Trilogin har uppnått kultstatus, både här och utomlands, och jag skulle bli mycket förvånad om inte böckerna om Engelsfors kommer att leva kvar och läsas i många, många år framöver.
 
Nyckeln var precis lika spännande som de två första böckerna i serien, Cirkeln och Eld. Ja, kanske till och med ännu mer spännande, eftersom man hela tiden visste att den sista striden närmade sig. De Utvalda måste rädda världen från en apokalyptisk undergång, deras magiska krafter växer och de förbereder sig för det slutgiltiga uppdraget.
 
Samtidigt är de också helt vanliga (nåja, kanske inte helt vanliga...) gymnasietjejer. Jag gillar att det är Minoo, Vanessa, Linnéa och Anna-Karin som ska rädda mänskligheten, och inte någon superhjälte. Tjejerna har typiska tonårsproblem och känner sig ibland osäkra. Mycket handlar också om relationer - det handlar om föräldrar och barn, romantisk kärlek och inte minst om vänskapsbanden mellan tjejerna.
 
Jag är glad att författarna till Engelsfors-trilogin har bjudit in oss till sin magiska värld. Och eftersom boken nått ut till läsare långt utanför den tänkta målgruppen, är vi många som fått lära oss mer om demoner, portaler, ektoplasma, familiarisar och magiska element. Men vi har också fått lära oss att vänskap och sammanhållning är viktigare än all magi i världen.
 
 
 
Titel: Nyckeln
Författare: Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 813
 
 
 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...