onsdag 16 september 2015

Den flödande lyckan

Den flödande lyckan av Eva Ström är en vacker bok. Den består av scener hämtade från berättarjagets iakttagelser från kvarteret där hon bor, berättelsen om en väns skilsmässa och ett samtal om tro med en främling på ett tåg. Allt är snyggt sammanflätat och flödar som i titeln ihop till en enhet.

Insprängt genom hela romanen finns citat hämtade från olika religiösa texter som Psaltaren och Lukasevangeliet, men också textrader hämtade från till exempel Leonard Cohen och Billie Holiday. Detta förstärker känslan av romanens poetiska drag, för denna känsla finns i högsta grad där. Eva Ström är ju kanske också ännu mer känd som just poet.

Det blir också en talande kontrast mellan det poetiska och de torra läkartermer som ofta finns i boken (de flesta av romanens personer är läkare eller arbetar åtminstone i sjukhusmiljö). Eller blir det kanske poesi även av passager som:

"parathyroideaadenom, syfilitiska gummata och tuberkoloshärdar, lunginflammationer och hjärnabscesser, ektopiska graviditeter, ulcerösa coliter och vaculiter, tromboser och hjärnblödningar."

En av bokens huvudteman är hur vårt samhälle blir alltmer sekulariserat och hur vi kanske ändå har ett behov av någon slags tro.

Eva Ströms bok är finstämd, tankeväckande och definitivt läsvärd.


Titel: Den flödande lyckan
Författare: Eva Ström
Utgivningsår: 2011
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 132

_________________________________________________________

4 kommentarer :

 1. den tänker jag läsa! men just nu sprutar det höstböcker från biblioteket enkigt principen allt eller ingenting...

  SvaraRadera
 2. när börjar novellutmaningen? gäller Novellix? ska man berätta om en novell i ett inlägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den börjar nu, när du vill :-) Novellix funkar väl jättebra - hade själv tänkt läsa en hel del av deras noveller. Om du vill får du gärna berätta om din läsning i egna inlägg - om en novell eller flera samtidigt. Tänk lite som i kaosutmaningen, att huvudsaken är att du bockar av på listan, men visst är det kul om vi får läsa något om vad du tycker om novellerna du läser.

   Jag kommer själv att skriva inlägg och referera till utmaningen när jag läser noveller som passar in. Jag kommer också ca en gång per månad skriva något om utmaningen och be er länka det som ni skrivit under perioden (som har med utmaningen att göra). Tanken är att vi ska kunna hoppa runt lite till varandra, bli inspirerade och få tips.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...