onsdag 30 september 2015

Läs en novell: En mycket gammal man med ett par enorma vingar

Nu har jag kommit till novell nummer två i utmaningen Läs en novell, och Gabriel García Márquez märkliga text En mycket gammal man med ett par enorma vingar har fått mig att fundera både länge och väl.

Pelayo hittar en dag en gammal man liggandes huvudstupa i en lerpöl på gården:

"Han var klädd som en lumpsamlare. På det kala huvudet satt ett par tunna färglösa testar, i munnen fanns det inte många tänder kvar och hans eländiga tillstånd av dyblöt gammelfarfar hade berövat honom varje spår av upphöjdhet. Hans vingar, som på en stor gam, smutsiga och med många fjädrar borta, tycktes nerkörda i dypölen för all framtid."

Ryktet sprids i bygden att Pelayo och hans fru håller en ängel fången i sitt hönshus och människorna flockas för att få sig en glimt av mannen. De kastar till honom saker att äta som om de vore på cirkus och hoppas samtidigt att de genom hans helighet kanske kan bli botade från sina krämpor. Det är som om mannen med vingarna både blir en symbol för religionen och för människornas besatthet av det annorlunda och sensationella.

När så några av de underverk som man tror att ängeln har utfört går fel - till exempel får en blind man inte synen tillbaka utan istället tre nya tänder - förlorar de alltmer tron och respekten för honom. Dessutom dyker en mer lockande sensation upp. En kvinna som genom ett blixtnedslag blivit förvandlad till en spindel efter att hon varit olydig mot sina föräldrar visas upp i ett kringresande sällskap, och Pelayos hus blir på en gång åter tyst och tomt som innan ängeln kom dit.

Det är kanske inte änglar, underverk och människospindlar som är det mest anmärkningsvärda i den här novellen. Kanske är den helt enkelt en studie i mänskligt beteende.


Titel: "En mycket gammal man med ett par enorma vingar"
Ur novellsamlingen: Den otroliga och sorgliga historien om den troskyldiga Eréndira och hennes hjärtlösa farmor: Sju berättelser
Författare: Gabriel García Márquez
Översättare: Sonia och Kjell A. Johansson
Utgivningsår: 1972 (novellen i original är från 1968)
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 7

___________________________________________________________

4 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...