måndag 28 september 2015

Mademoiselle Osieau kommer tillbaka

Ja, nu är hon äntligen tillbaka, tillsammans med sin syster Luisa i Venedig och med flickorna Isabella och Isis och alla katterna i våningen på Avenue des Temps Perdus i Paris.

Andrea de la Barre de Nanteuil och Lovisa Burfitt har i Mademoiselle Osieau kommer tillbaka åter igen skapat den där stämningen av parisisk flärd och magisk verklighet som vi känner igen från den första bekantskapen, Boken om Mademoiselle Osieau. Bara genom att glänta litet på pärmen förstår man vilken läsfest och skönhetsupplevelse man har framför sig.

När boken tar sin början är det exakt femtionio dagar sedan Mademoiselle Osieau seglade ut genom fönstret på sin matta med siktet inställt på Venedig. Kvar i Paris är Isabella och Mademoiselles systerdotter Isis. Längst in under ett skåp hittar Isabella ett gammalt barnfotografi på Mademoiselle och hennes syster och hon börjar fundera på hur systrarna kan ha haft det. Ett mystiskt telefonsamtal och ett obebott hus med ett mycket verklighetstroget och vackert rosa dockskåp får Isabella och Isis att allt mer vända tankarna mot Mademoiselles barndom.

Också i den här boken är det underbara miljöer och detaljer som målas upp. Det doftar av nybakade croissanter, höstlöven singlar ned genom luften och överallt finns Mademoiselles katter, pärlor, fjädrar och parfymdoft. Jag äskar ord som "fnurridurr" och "blurridurr", vilka också tycks återspeglas i de fantastiska illustrationerna:


Boken beskrivs på förlaget rabén&sjögren som "en saga för barn från sex år, och för vuxna som inte har slutat fantisera." Och jag kan intyga att den passar alldeles utmärkt för båda kategorierna.


Titel: Mademoiselle Osieau kommer tillbaka
Författare: Andrea de la Barre de Nanteuil
Illustratör: Lovisa Burfitt
Utgivningsår: 2015
Förlag: rabén&sjögren
Antal sidor: 137

______________________________________________________________

4 kommentarer :

 1. den här ser verkligen läcker ut. får ta mig en titt på den!

  SvaraRadera
 2. Jag blev lite besviken på den här, men tycker fortfarande att det är underbara böcker :) Miljöerna och illustrationerna är ju något extra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen fina miljöer! Jag tror faktiskt jag tyckte ännu bättre om tvåan.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...