onsdag 9 september 2015

En dag på Kristianstad bokfestival

I helgen som gick var det åter igen dags för Kristianstad bokfestival. Årets tema var berättelser som berör och den frasen beskriver verkligen innehållet i programmet väl. Jag slogs också av att de tre programpunkter som jag såg, alla på något sätt framhöll kvinnornas situation.


Först ut var Elizabeth Wein som pratade om sin roman  Kodnamn Verity. Boken är utgiven med unga vuxna som målgrupp men Wein själv berättade att läsare i alla åldrar verkar gilla boken. Den handlar om en kvinnlig pilot och en kvinnlig spion under andra världskriget. Själv har jag bara hunnit halvvägs genom boken, men blev extra sugen på att läsa klart nu när jag hört författaren live. Wein avslutade med att uppmana alla tjejer och kvinnor att ta flyglektioner - något som tydligen väldigt få kvinnor gör.

Nästa programpunkt var Katarina Wennstam som talade (lite grand) om sin senaste roman SkymningsflickanHuvudämnet för föredraget var annars våldtäkt och hur vi ser på kvinnorollen och mansrollen vad gäller just brott och offer. Det var ett riktigt brandtal vi fick höra i ett viktigt ämne.

Till sist lyssnade jag när Anna Laestadius Larsson talade om sin trilogi om historiska kvinnor - både av låg och hög börd - som inleds med Barnbruden som tar sin början i slutet av 1700-talet. De andra två romanerna är Pottungen och Räfvhonan. Författaren berättade hur tanken om böckerna kom till när hon såg statistik som visade att skolornas historieböcker har en försvinnande liten procent som tar upp kvinnliga historiska personer, jämfört med de manliga som nästan dominerar totalt. Detta fick henne att vilja skriva in också det kvinnliga perspektivet i historien.

Om du aldrig varit på Kristianstad bokfestival kan jag varmt rekommendera det! Kristianstad är inte någon särskilt stor stad, men dess bokfestival lockar både intressanta författare och en stor publik. Dessutom är allt gratis. Bara en sån sak.

_________________________________________________________

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...