lördag 8 februari 2020

Tag och skriv! Fjorton författare om sitt skrivande

Jag har läst Tag och skriv! Fjorton författare om sitt skrivande. Boken är indelad i tre delar: Hantverket, Genrer & teman och Författarlivet, och de fjorton författarna har blivit tillfrågade att skriva varsitt kapitel utifrån olika ämnen.  Extra roligt är att flera av författarna är sådana jag är väldigt förtjust i, som till exempel Stina Stoor och Andrea Lundgren.

Det finns mycket intressant att ta till sig i boken. Till exempel skriver Kristofer Leandoer: ”För att läsa är i bokstavlig mening att drömma någon annans drömmar, men samtidigt ta över dem för egen räkning.” Texten måste ha luckor där läsaren kan fylla i sina egna bilder – en alltför detaljerad beskrivning kan faktiskt vara i vägen.

Johan Teorin ställer frågor om hur förtrogen författaren måste vara med den miljö hen beskriver. Det han anser viktigast (och där håller jag verkligen med), är att romanfigurerna upplever platserna, med sinnen, minnen och tankar. Detta innebär att två olika romanfigurer skulle uppleva samma plats på olika sätt, eftersom deras personligheter och erfarenheter gör att de lägger märke till olika saker och känner sig på olika sätt i en viss miljö.

Torbjörn Flygts kapitel handlar om att det ibland är bra att göra tvärtom mot hur man brukar göra, annars kan man lätt fastna i ett mönster och låta sinnena trubbas av. Särskilt när man vill skriva kan ju inte detta vara något bra, tänker jag. Han konstaterar: ”Vågar du inte riskera att gå vilse upptäcker du aldrig något nytt.” Det kan väl tjäna som ett ledmotiv för hur jag vill ta mig an mitt eget skrivande under våren.

Jag gillar verkligen Tag och skriv! Här finns gott om inspiration och det är en skön blandning av författare som skriver personligt om olika ämnen.


Titel: Tag och skriv! Fjorton författare om sitt skrivande
Författare: Andrea Lundgren, Annika Norlin, Johan Theorin, Klas Östergren, Kristoffer Leandoer, Majgull Axelsson, Mats Strandberg, Negar Naseh, Nina Wähä, Stina Stoor, Sven Olov Karlsson, Torbjörn Flygt, Åsa Linderborg, Åsa Moberg.
Utgivningsår: 2020
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 225


2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...