måndag 9 september 2013

Var är Alaska?

Looking for Alaska (häftad)För en tid sedan läste jag ungdomsromanen The Fault in Our Stars och blev verkligen förtjust! Därför bestämde jag mig för att läsa något annat av författaren John Green, och valet föll på hans debutroman Var är Alaska?


Huvudpersonen i  romanen är Miles Halter, en inte särskilt populär kille som är besatt av berömda sista ord. Hans tillvaro har hittills varit totalt händelselös och när han i början av romanen går ut High School i Florida, bestämmer han sig för att livet måste ta en ny vändning. Valet blir att börja på internatskolan Culver Creek i Alabama, en plats där hans liv från och med nu inte kommer att bli sig det minsta likt.

Miles träffar snart den samling udda personer som gör romanen så charmig. Hans rumskompis Chip Martin, kallad Översten, ser snart till att Miles får sitt nya smeknamn Bullen. I ett annat korridorsrum bor Alaska Young, en tjej som fullkomligt hypnotiserar Miles. Hon är snygg, intelligent och  självdestruktiv, i en för Miles oemotståndlig blandning. I gänget finns också den japanske killen Takumi och utbytesstudenten Lara. Tillsammans kämpar de sig igenom dagarna på Culver Creek och utsätter ofta de andra studenterna för olika hyss.

Ett centralt tema i romanen är de sista ord som Miles är så besatt av. Två av dem återkommer och har stor betydelse för handlingen. Det första är de ord som författaren Rabelais lär ha sagt på sin dödsbädd: "Jag går att söka ett Stort Kanske." När Miles föräldrar i början av romanen frågar om Miles skäl till att lämna hemmet för Culver Creek, är det detta citat han ger som svar.

Det andra citatet är hämtat ur Gabriel García Márquez roman Generalen i sin labyrint. Boken handlar om Simón Bolívar, vars sista ord lär ha varit: "Hur ska jag ta mig ur den här labyrinten?" För Alaska är det detta som är den stora frågan. Hon vägrar vara en av dem som bara pratar om allt de ska göra, och sedan aldrig agerar:

"Man tillbringar hela livet i labyrinten och tänker på hur man ska ta sig ur den en dag och vad underbart det ska bli, och det som får en att härda ut är att tänka på den där framtiden, men sedan gör man aldrig det man planerar. Man använder sig bara av framtiden för att fly från nuet."

Frågan är bara hur Alaska och de andra ska kunna hitta sin väg i livet, och ta sig ut ur labyrinten?

Var är Alaska? har ett "före" och ett "efter". I mitten finns den oerhörda händelse som ska komma att prägla dem alla. Det här upplägget gör att boken, förutom att vara rolig, smart och välskriven, dessutom blir väldigt spännande.


Titel: Var är Alaska?
Författare: John Green
Utgivningsår: 2005
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 223

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...