söndag 1 september 2013

Harry Potter Studio Tour

Förra helgens bokbloggsjerka hos Annikas litteratur- och kulturblogg handlade om karaktärer som är som sina namn. Flera inlägg tog upp böckerna om Harry Potter av J.K. Rowling, och det med rätta, eftersom namnen i Potters värld verkligen speglar deras personligheter eller deras yrken. Mitt inlägg om namnen i Harry Potter kan du läsa här.

Jag berättade i jerkan att jag och familjen i somras var på The Harry Potter Studio Tour i Leavesden, inte så långt ifrån London. Nu tänkte jag skriva lite mer om det och visa några bilder.

Visst kan man ganska snabbt konstatera att Harry Potter Studios delvis är ett kommersiellt jippo - man måste till exempel passera en jättestor butik på sin väg ut ur utställningen. Men det är mycket mer än så.

Antingen man har slukat Harry Potter-böckerna eller kanske bara sett filmerna, eller om man enbart är intresserad av hur man gör film i allmänhet, har besöksmålet något att erbjuda.

Man vandrar alltså runt i de riktiga miljöerna i studion där många scener ur filmerna spelades in. Efter en inledande filmvisning leds man in genom de pampiga dörrarna till The Hall, gjord som en kopia av The Great Hall på Christchurch College i Oxford.

Många av miljöerna är fascinerande att se i verkligheten. Här är  Gryffindors mysiga Common Room:

 
 Man kan kika in i familjen Weasleys charmiga hus:


Halvvägs genom visningen kommer en avdelning utomhus och då står man plötsligt framför Harrys hus på Privet Drive. På gården finns också ett café, och vad passar bättre som förfriskning än ett glas butter beer?
 
 

The Harry Potter Studio Tour passar för hela familjen, för små och stora Potter-fans, men också någon som inte är så intresserad av just Harry Potter kan fascineras av all teknik och alla bakom-scenerna-avslöjanden. Man kan till exempel prova att åka på en kvast och sedan se sig själv i ett filmklipp, iklädd mantel förstås, åka över Themsen med vinden vinande i håret.

Och nu tillbaka till det rent kommersiella... För er som undrar finns som tur är J.K. Rowlings böcker i flera fina utgåvor att köpa i butiken, även om den annars domineras av Hogwarts-elevhemmens olika kläder, nyckelringar och annat småplock. Naturligtvis finns här också trollstavar - en sådan fick vi med oss hem, plus en förpackning med All-Flavour-Beans. Jag kan personligen intyga att de något udda smakerna  snorkråka och öronvax, faktiskt smakar just... snorkråka och öronvax!

Meningarna om J. K. Rowlings böcker går kanske isär, men en positiv effekt tror jag att de flesta är överens om - när de kom ut fick de tusentals barn och ungdomar att bli bokslukare. Och det kan aldrig vara fel.


4 kommentarer :

  1. Håller verkligen med dig om att det var många som blev bokmalar, undrar hur många hon påverkat positivt med sina böcker världen över? Det måste vara massor!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...