måndag 23 september 2013

Vad är en klassiker? - de 100 bästa engelska romanerna

Platsar de här på en engelsk klassikerlista?

Igår kunde man på The Guardians bokblogg läsa om ett spännande projekt som tar sin egentliga början idag. Tillsammans med The Observer (och med stöd av Waterstones), ska man under 100 veckor framöver kunna läsa om de 100 bästa engelska klassikerna, en ny varje vecka.

Man poängterar i bloggen att man ska komma ihåg att urvalet på sätt och vis inte kan bli annat än subjektivt, så kanske  kommer någon att bli irriterad för att en eller annan författare inte finns med på listan. Men jag tycker hursomhelst att det ska bli spännande att följa vilka böcker som idag anses vara de stora engelskspråkiga klassikerna.

Just definitionen av vad som är en klassiker, finns det förstås många olika varianter på. Jag tror att vi alla får en viss känsla när vi hör ordet klassiker, även om det kanske är svårare att formulera i ord exakt vilka kriterier som ska gälla.

The Guardian bjuder på några förslag till definition:

"A classic is a book that has never finished what it wants to say" (Italo Calvino)

A classic has "a certain eternal and irresponsible freshness" (Ezra Pound)

Man kan också läsa i bloggen att många nog helt enkelt definierar en klassiker som "books we know we should have read, but have not."

Hur man än väljer att definiera en klassiker, ska det bli spännande att se vika böcker som kommer att dyka upp på listan!

Till sist, ännu ett citat från The Guardians bokblogg:

"If lists are a guilty pleasure, then book lists are a sinful addiction."

Vilka böcker skulle du vilja se på en topp-hundra-lista över engelska klassiker? Och vad är en klassiker för dig?

2 kommentarer :

  1. Tack för tipset. Jag ska försöka följa listan. Den första ut The Pilgrim's Progress by John Bunyan är jag inte bekant med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod :-) Kristens resa är den svenska titeln på den första boken, och den är kanske inte så upplyftande ;-) Men jag hoppas på en spännande fortsättning!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...