lördag 21 december 2013

Bokbloggare mot rasism

Idag kommer bokbloggare över hela Sverige att genomföra en gemensam aktion mot rasism, och även en del norska bokbloggare kommer att vara med. Jag ser det som en självklarhet att delta.

Att man i dagens Sverige ska behöva påminna om att alla människor är lika mycket värda, är tyvärr ett skrämmande faktum. Här tycks historien inte ha lärt mänskligheten något alls - i vår värld ser vi öppna hatbrott och en smygande rasism som breder ut sig allt mer.


Jag anser att mycket av misstänksamheten mot andra kulturer beror på ren okunskap. Det man inte förstår och det man klassar som främmande, upplevs som ett hot. Om man sen dessutom upplever att man själv har dåliga förutsättningar i livet, är det tyvärr lätt att skylla på "de andra."
 
Här tror jag böckerna kan spela en avgörande roll. Om man får läsa om olika kulturer, om olika människor - män kvinnor och barn, gamla och unga - och kan leva sig in i deras livsöden, får man en helt annan förståelse för vad det innebär att vara människa. Man får kunskap om hur andra kulturer fungerar och man får ta del av situationer som man själv aldrig har upplevt i verkliga livet.
 
Framförallt får man en insikt om att trots alla olikheter, är det ändå de gemensamma erfarenheterna som överväger. Vi är alla människor som har familjer och vänner som vi skulle göra allt för. Vi är alla ibland ledsna, glada, rädda, starka, svaga och stolta.
 
Läs till exempel Atiq Rahimis Jord och aska, som utspelar sig i Afghanistan, eller Utrensning av Sofi Oksanen som utspelar sig i Estland. I Agaat av Marlene Van Niekerk kan du följa med till Sydafrika och i Allt detta tillhör mig av Petra Hulova förflyttar du dig ända till Mongoliet. Zadie Smiths White Teeth utspelar sig i det mångkulturella London och Marjaneh Bakhtiaris Kalla det vad fan du vill skildrar olika kulturer i Malmö.
 
Du kan också läsa en av alla de gripande skildringar som finns om förintelsen, den händelse i historien som kanske mest har fått symbolisera rashatet. Göran Rosenbergs Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz är fantastisk läsning. Jag kan också rekommendera till exempel Adams arv av Astrid Rosenfeld och Boktjuven av Markus Zusak.


Jag är inte så naiv att jag tror att om alla bara ville läsa fler böcker, så skulle rasismen i vårt samhälle utrotas. Tyvärr inte. Men det hindrar ju inte att läsningen kan vidga våra vyer och öka vår förståelse för det som upplevs som främmande.

2 kommentarer :

  1. Kanske även "To kill a Mockingbird" (Dödssynden på svenska) av Harper Lee. Står i hyllan, men har inte läst den än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en klassiker som jag inte heller läst ännu... det får vi ta tag i :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...