tisdag 17 december 2013

Ugglans Julquiz

Såhär sista veckan före jul tycker jag det kan passa bra att ta en liten paus från julstöket med hjälp av ett quiz. Naturligtvis är alla frågorna både jul- och bokinspirerade!

Som vanligt hittar du svaren längst ner på sidan.

Lycka till!

1. De vuxna på bilden från Elsa Beskows bok känner du nog igen: Tant Brun, Tant Grön, Tant Gredelin och Farbror Blå. Men vad heter barnen?

2. Vad heter den här lilla figuren som har väntat länge på att det ska bli jul? För extra poäng - vem har skrivit böckerna?
3. Vad heter den grinige gubben som inte vill fira jul i Charles Dickens En julsaga?

4. Vad heter flickan som hjälper sin mormor att sälja polkagrisar på torget i Astrid Lindgrens berättelse?
5. Vem har skrivit dikten om "Tomten", vars inledning lyder: "Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma. Alla sova i enslig gård, djupt under midnattstimma"?
6. 2013 års julkalender på SVT handlade om Barna Hedenhös, men vem har skrivit böckerna som kalendern är inspirerad av?

7. 1967 visades den här barnboksfavoriten som julkalender. Vad var det gumman sa innan hon blev liten som en tesked?8.  Så här står det i Bibelns Matteusevangelium:
"När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid kom några österländska stjärntydare till Jerusalem och frågade: ’Var finns judarnas nyfödde kung? Vi har sett hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom.’ [...] De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans mor, och föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld och rökelse och myrra."
Vad hette enligt traditionen de tre vise männen som kom till det nyfödda Jesusbarnet?


De rätta svaren:
1. Petter och Lotta 2. Nicke Nyfiken, skriven av H.A. Rey & Margret Rey 3. Scrooge 4. Kajsa Kavat 5. Viktor Rydberg 6. Bertil Almqvist 7. Göta Petter! 8. Caspar, Melchior och Balthasar.

6 kommentarer :

 1. Nicke nyfiken-böckerna läste vi ofta för barnen En kul liten figur!

  SvaraRadera
 2. Jag kunde bara Nicke Nyfiken! Usch, behöver förbättra mina kunskaper!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hade en trevlig stund i alla fall :-j

   Radera
 3. Lyckades över förväntan! Missade Melchior och Bertil Almqvist (och gav mig aldrig på initialerna på Rey), men är himla nöjd ändå :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...