söndag 1 december 2013

Söndagens smakbit - Jellicoe Road

Den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten bjuder varje vecka på En smakebit på søndag. Man ger helt enkelt ett smakprov från en bok man för tillfället läser - på det viset kan man hoppa runt på alla deltagande bloggar och få lite nya lästips!

Den här söndagen tänkte jag faktiskt presentera en smakbit från en bok som jag ännu inte läst... Jellicoe Road av Melina Marchetta är en bok jag ska ta mig an i läsutmaningen Jorden Runt, som ni kan läsa mer om här. I december ska vi ägna oss åt böcker från Oceanien och så fort jag såg att Jellicoe Road fanns med på listan, blev valet för december enkelt. Jag har hört mycket gott om den här ungdomsboken, så förväntningarna är höga.
 
På bokens baksida kan man läsa att "Jellicoe Road är en lika vacker som skakande skildring av två generationers vänskapsband, mörka hemligheter och hjärtslitande tragedier".

Min smakbit får bli från romanens prolog:

Det tog min pappa hundratrettiotvå minuter att dö.
     Jag räknade dem.
     Det skedde på Jellicoe Road. Den vackraste väg jag någonsin sett, där trädkronornas skimrande lövverk bildade ett tak över våra huvuden, som en tunnel till Shangri-La. Vi var på väg mot havet, hundra mil bort, eftersom jag ville se havet och pappa hade sagt att det kanske var dags för oss fyra att göra den resan. Jag minns att jag frågade: "Vad är det för skillnad på en utflykt och en resa?" och att pappa svarade: "Narnie älskling, det förstår du när vi kommer dit." Och det var det sista han sa. Någonsin.

Ni som redan har läst Jellicoe Road: Vad tyckte ni?

28 kommentarer :

 1. Tack för smakbiten. Jag vet att många älskat den här boken, men jag var inte alls särskilt förtjust faktiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört många positiva omdömen, men även som i ditt fall, några som inte var så förtjusta. Detta gör mig faktiskt ännu mer nyfiken!

   Radera
 2. Det är nästan pinsamt hur länge jag har haft den här i bokhyllan utan att ha läst den.. Jag vill ju verkligen läsa den men andra böcker tycks alltid komma emellan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådär kan det verkligen vara ibland. Man skaffar en bok för att man verkligen vill ha den och läsa den, men sen blir det liksom inte av att man kommer igång med den. Så är det för mig just nu med Tracy Chevaliers senaste, som jag köpte för att jag var så sugen på att läsa den. Detta var i juni och jag har inte börjat ännu... men jag ska! :-)

   Radera
 3. Jag vill egentligen läsa den, men är lite avskräckt av att "alla" säger att den är ganska seg i början.

  SvaraRadera
 4. "Jellicoe Road" var en ukjent bok for meg, men det virker som en fin historie - takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 5. Den här boken har jag sagt länge att jag måste läsa, kanske får bli julläsningen :)

  SvaraRadera
 6. Denne boken stå på min leseliste også. Der er der dessverre alt for mange bøker, men kanskje jeg får tid en dag :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långa läslistor är ju egentligen ett ganska trevligt problem :-)

   Radera
 7. Denne har jeg hatt på ønskelisten min lenge og heldigvis så kommer den ut på norsk til våren. Tusen takk for smakebiten og ha en fin søndag:-)

  SvaraRadera
 8. En intressant smakbit, som gjorde mig nyfiken. Tack för den.

  SvaraRadera
 9. Jag försökte läsa den här men de gick bara inte :( Hoppas du gillar den bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att vissa verkar älska boken och andra har svårt för den... sånt gör mig väldigt nyfiken!

   Radera
 10. Tackar för smakbiten!
  Kram Cissi

  SvaraRadera
 11. Såg att den här var med i Jorden runt. Jag försökte läsa den när den kom ut, men det gick inte tyvärr. Ska bli intressant att höra vad du tyckte om den sen. :)

  SvaraRadera
 12. Jag såg att den var med i Jorden runt. Försökte läsa den när den gavs ut men det gick inte tyvärr. Ska bli intressant att höra vad du tyckte om den sen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag återkommer med mina tankar om boken! :-)

   Radera
 13. Jag älskade den :) Men den var lite seg i början så ge den tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra! Jag är jättesugen på att sätta igång, men jag har ett par andra böcker som nog måste tas tag i först...

   Radera
 14. Den här boken har jag hört mycket om, men inte kommit mig för att läsa. Ha en fin första advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma till dig! Bra med ett pepparkakshus den här tiden på året :-)

   Radera
 15. Den boken tyckte jag mycket om men som många andra har sagt så är den seg i början. Det är bara början som är det:).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...