tisdag 26 juli 2016

Böcker om Barcelona

Om nån vecka ska jag och familjen åka till Barcelona och till dess tänkte jag försöka läsa åtminstone nån bok som utspelar sig där. Efter att ha letat runt lite hittade jag en del förslag och tänkte att nån mer än jag kanske kunde ha glädje av tipsen. Sagt och gjort, här kommer några.

Den mest självklara Barcelonaskildraren är åtminstone för mig Carlos Ruiz Zafón. Jag har redan läst (men kanske borde läsa om?) hans romaner Vindens skugga, Ängelns lek och Himlens fånge. Jag ser fram emot att vandra genom de gotiska kvarteren där De bortglömda böckernas gravkammare tydligen ligger (i alla fall i böckerna). Jag har också läst och gillat hans roman Marina som även den utspelar sig i Barcelona. 

En annan roman som jag tycker verkar lovande är De gömda rummen av Care Santos. Enligt beskrivningen på Adlibris är det en bok i Zafons anda som handlar om konstintendenten Violeta Lax som reser till Spanien när hennes farfars stora hus i Barcelona ska bli ett konstmuseum. När de avlägsnar en muralmålning upptäcks en mystisk gömd dörr utan handtag. 

Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones som många verkar gilla har jag också fortfarande oläst. På Adlibris kan man läsa följande beskrivning: 

"Katedralen vid havet är ett fantastiskt porträtt av 1300-talets Barcelona och Katalonien. Historiska fakta i kombination med sociala intriger, konspirationer och kärleksöden gör detta till en bokupplevelse för alla."


Om man vill läsa nåt mer samtida kan Malin Roca Ahlgrens Stadsfjäril: Barcelona noir kanske vara nåt. Här utlovas:

"En samtidsroman om Barcelonas baksida, långt från resekatalogens glättiga solsken. Om papperslösa och maffia. En bok skriven med starka känslor under ytan. Om männens värld där två unga kvinnor tvingas leva och kämpa för sina framtidsdrömmar om ett bättre liv."

Har du läst nån av böckerna eller känner du till fler böcker som utspelar sig i Barcelona? Tipsa mig gärna. 

2 kommentarer :

  1. rent spontant tänker jag på Mercè Rodoreda, Diamanttorget. hon var ju en känd katalansk författare. jag minns att jag gillade boken fastän det är ca 100 år sedan jag läste den

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips! Den ska jag genast kolla upp - ett helt nytt namn för mig.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...