tisdag 19 juli 2016

Ugglan listar: somriga böcker

Oavsett om sommaren bjuder på regn eller sol passar det bra att försjunka i somriga böcker. Här tipsar jag om fyra av mina favoriter:

Tove Janssons Sommarboken måste ju vara med på en sån här lista - både för att det är en riktigt mysig sommarbok och helt enkelt bara för att det är en bok av Tove Jansson (det räcker långt). Boken handlar om vänskapen mellan Sophia och hennes farmor som bor på en ö i skärgården.
Bonjour Tristesse av Francoise Sagan är en annan sommarklassiker. Sjuttonåriga Cécile tillbringar ett sommarlov på franska Rivieran tillsammans med sin pappa. Dagarna är lata och sköna ända tills tillvaron hotas av pappans beslut om att gifta om sig.E. Lockharts Kanske är det allt du behöver veta är en annan av mina favoriter. Cadence tillbringar alla sina somrar på den förmögna familjens egen ö utanför kusten vid Massachusetts. Sommarloven är idylliska och hon umgås med sina kusiner och med sin pojkvän Gat. Men det femtonde sommaren händer något som förändrar allt. Efteråt drabbas Cadence av minnesförlust och kronisk huvudvärk, och ingen tycks vilja berätta för henne vad som egentligen hände.
Augustenbad en sommar av Anneli Jordahl handlar om poeten Andreas Öman som i början av 1890-talet motvilligt anländer till kurorten Augustenbad där han ska behandlas för sina alkoholproblem. Men allt är inte bara iskalla bad och svår abstinens. Öman dras till rättsrådinnan Amada Eggerts som han samtalar med under nattliga möten, och till strykerskan Maria som lockar Öman med sin ungdomliga skönhet.
                                              

Vilka är dina sommarfavoriter?
8 kommentarer :

 1. Augustenbad en sommar har jag bara läst delar av, den gick ju som följetong i någon av morgontidningarna för några år sedan. Tack för påminnelsen om den! Jag är så glad över att din blogg är igång igen, jag kikar alltid in när du har skrivit något :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du vill läsa. Och jag tycker själv det är kul att vara igång igen också :-)

   Radera
 2. Ojdå, glömde visst att svara på din fråga. Jag gillar att läsa om saker på sommaren och i år hittade jag böckerna om Signe av Kerstin Thorvall här i sommarstugan. De läser jag nu med början med När man skjuter arbetare. Sedan gillar jag att läsa en eller ett par tegelstenar också, Vi, de drunknade av Carsten Jensen är en perfekt sommarbok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst någon av dessa - håller med om att tegelstenar passar bra på sommaren!

   Radera
 3. Svar
  1. Vissa idylliska andra mindre så, men alla somriga :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...