söndag 6 november 2016

Läs en novell II: Jordkällaren av Henrik Johansson

Jag har läst novellen "Jordkällaren", hämtad ur Henrik Johanssons dikt- och novellsamling Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse.

Max Friis får besök av en okänd man i sitt hus. Denne knackar på dörren, ber att få komma in och presenterar sig som Daniel Skjöld, men vill bli kallad det mer familjära "Danne". Han slår sig ner vid köksbordet, avböjer erbjudandet om kaffe och börjar ställa detaljerade frågor om fastigheten. Han undrar om vedspisen fungerar, om Max har en flagga och hur mycket arbetskraft han äger.

När det blir tal om något annat att dricka berättar Max att han har hemgjort rabarbervin ute i jordkällaren. Danne blir förtjust, klappar till och med i händerna, och skickar ut Max för att hämta vinet.

Men när Max återvänder med flaskorna finner han att ytterdörren till huset är låst. Han kommer inte in i sitt eget hus och när han ropar till Danne där inne att han ska öppna, får han som svar: "Vem är du?"

Det är en mardrömslik och närmast Kafkaartad situation som uppstår och Johansson skildrar det väl. Jag passar in novellen på nr. 37 i novellutmaningen: "Läs en novell med en titel som består av ett enda ord."


Titel: "Jordkällaren"
Hämtad ur: Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse
Författare: Henrik Johansson
Utgivningsår: 2016
Förlag: Rastlös

6 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...