tisdag 19 december 2017

Kvinnliga Nobelpristagare: Den goda gärningen av Pearl Buck

Pearl Buck fick bli sist ut i utmaningen att läsa Kvinnliga Nobelpristagare. Jag blev tidigt sugen på att läsa Den goda gärningen och andra berättelser om ett Asien förr och nu, och jag fick faktiskt kämpa lite för att få tag på boken.

Jag började med att leta på mitt lokala bibliotek. Boken visade sig finnas på ett enda av biblioteken i Skåne Nordost, säkert gömd långt ner i ett dammigt magasin. Tillräckligt gömd för att bibliotekets personal inte skulle hitta den i alla fall, så ingen bok för mig.

Då bestämde jag mig för att fjärrlåna den istället och upptäckte nästan alla bibliotek hade markerat den som "endast läsesalslån". Ett enda bibliotek lyckades jag hitta som hade boken till vanligt utlån, men då var boken såklart inte inne.

Till slut hittade jag boken via Bokbörsen, men inte utan att jag först fick min beställning annullerad och fick leta reda på den igen hos en ny säljare. Suck.

Var boken då värd allt arbete? Ja, det tycker jag faktiskt. I tio noveller skildrar Pearl Buck Kina, Indien, Korea och New Yorks China town. Ofta handlar novellerna om en västerländsk person - en amerikansk soldat i andra världskriget, eller en gift kvinna på semester - och även när novellerna handlar om asiatiska personer är det ofta mötet mellan västvärlden och Asien som är i fokus.

En av mina favoritnoveller är samlingens sista, "Den goda gärningen", där en äldre dam kommer till New York för att bo hos sin son och dennes fru och barn. Här blir det också en krock mellan det västerländska och de traditioner som damen är van vid från livet i Kina. Men när hon får möjlighet att hjälpa en ung kvinna i sonens bekantskapskrets, hittar hon också ett sätt att hjälpa sig själv.

En annan favoritnovell är "De fridfulla gårdarna", där en amerikansk soldat under andra världskriget blir beskjuten i sitt flygplan och till slut lyckas nödlanda. Han hamnar nära en kinesisk by där tiden tycks ha stått stilla och där inget märks av att det råder fullt krig på andra sidan bergen. Här skymtar han också en mystisk kvinna, klädd i traditionella kinesiska kläder, men blond och med västerländska drag.

Pearl Buck tilldelades Nobelpriset i litteratur 1938.

Nu har jag läst alla de kvinnor som tilldelats priset. Redan innan jag var med i utmaningen, hade jag läst nio av dem, så under året har jag fokuserat på de fem jag hade kvar: Nelly Sachs, Grazia Deledda, Elfride Jelinek, Sigrid Undset och nu då, till sist, Pearl Buck. Om du vill se vilka titlar jag läst av alla de kvinnliga Nobelpristagarna, kan du klicka dig vidare här.Titel: Den goda gärningen och andra berättelser om ett Asien förr och nu
Författare: Pearl Buck
Utgivningsår: 1969
Förlag: Bonniers
Antal sidor: 2248 kommentarer :

 1. Har läst ett par böcker av Buck som jag älskade. Vore trevligt att läsa mer.

  SvaraRadera
 2. jag gillar henne. favoritromanen är nog Den goda jorden, men jag tyckte också om Kejserlig kvinna, Madame Liangs tre döttrar, Pion och säkert flera andra. tror att att mamma hade en del i sin hylla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får väl ge mig på en av hennes romaner nästa gång.

   Radera
 3. (underbar bok som berättar mycket om Virginia Woolfs liv och vardag:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/12/bloomsbury-cookbook.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en perfekt bok för mig. Tack för tips!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...