torsdag 7 december 2017

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

Jag har läst Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren.

Tamar drömmer om att bli skådespelare och flyttar ensam från Östersund till Stockholm för att gå teaterlinjen på Norra Latin. En annan av eleverna i klassen är Clea, en tjej som i princip är uppvuxen på teatern, med en känd skådespelande mamma. Hon och Tamar lever helt olika liv. Tamar har lämnat sina vänner och sin familj och försöker skapa sig en tillvaro i storstaden. Clea har levt hela sitt liv Stockholm och intar med självklarhet en framträdande roll i klassen. För Tamar visar det sig vara tufft att komma in i gemenskapen.

Bergmark Elfgren skildrar de här esteteleverna på pricken - hur viktigt det är att passa in, att hitta de rätta att vara med. Hela tiden finns också pressen att lyckas, att imponera på läraren och att visa de andra vad man går för. Kapitlen berättas antingen ur Tamars eller Cleas perspektiv. Båda får tydliga röster och personligheter, och båda väcker läsarens sympati.

I klassen finns också Tim, son till den stora skådespelaren Jack Helander. Clea har känt Tim i hela sitt liv eftersom deras föräldrar varit med i samma teateruppsättningar. Från att ha varit två barn som hängt i kulisserna tillsammans, väcks nu något nytt mellan dem och de blir ett kärlekspar. Tamar följer förhållandet på avstånd, både i skolan och genom de bilder Clea lägger ut i sociala medier.

Det är Tim som först berättar legenden om Erling Jensen. När Norra Latin fortfarande var ett pojkläroverk satte en förening upp Shakespeares En midsommarnattsdröm med Erling i rollen som Puck. Under slutscenen inträffade en våldsam tragedi som slutade med att en lärare på skolan dog, och ryktet går att det var Erling som låg bakom och att han bar en mystisk röd mask. Tamar börjar känna en mystisk närvaro i skolan, och frågan väcks om händelserna kring Erling Jensen verkligen bara är en vandringssägen.

Jag gillar hur En midsommarnattsdröm fungerar som ett sammanbindande kitt i boken. Förutom att vara den pjäs som uppförs under den mystiska tragedin i aulan, är det också rollen som Puck som Tamar väljer till sitt inträdesprov. Boken innehåller också referenser till Harry Potter (en annan skolmiljö) och jag kommer att tänka på filmen Döda poeters sällskap där också En midsommarnattsdröm framfördes (fast i collegemiljö).

Men Sara Bergmark Elfgrens Norra Latin är en alldeles egen skapelse. Boken är en spännande berättelse med övernaturliga inslag, samtidigt som den mycket realistiskt och träffsäkert skildrar hur det är att vara ung idag. En mycket läsvärd bok.


Titel: Norra Latin
Författare: Sara Bergmark Elfgren
Utgivningsår: 2017
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 578


8 kommentarer :

 1. älite nyfiken på denna, verkar vara tjock

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjock, men ändå snabbläst, tycker jag.

   Radera
 2. (något speciellt med ryska berättare: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/12/pa-skjutsen-av-anton-tjechov.html

  SvaraRadera
 3. Färdig! https://mrscalloway.blogspot.se/2017/12/novellsudoku-2017.html

  SvaraRadera
 4. (ryskt kommer det bli mer för mig:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/12/bonden-marej-av-fjodor-dostojevskij.html

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...