fredag 26 januari 2018

3 x 3 under 2018: Bildhuggarens dotter av Tove Jansson

Jag gillar verkligen Tove Jansson, så i utmaningen 3 x 3 under 2018 passade jag på att låta ett tema baseras på hennes böcker. Inte några Mumin-böcker - fast jag älskar Mumin! - utan helt andra titlar. Först ut är hennes barndomsskildring Bildhuggarens dotter.

I novelliknande kapitel får jag följa med in i  Tove Janssons barndomsvärld. Det finns både kapitel från Skatudden i Helsingfors där Tove växte upp i ett bohemiskt konstnärshem, och kapitel som utspelar sig i sommarhuset i skärgården.

Bokens titel syftar på Toves pappa som var skulptören Viktor Jansson. Tove har sin sovplats på en hylla ovanför studion, så hon befinner sig hela tiden mitt i skapandet och de fester som pappan har med sina vänner. Modern är illustratör, så genom sina föräldrar får Tove redan tidigt en uppfattning om konsten och dess villkor.

En del händelser känner jag igen från Mumins värld, som Muminpappans fascination för stormar. Även i verkligheten blir Toves pappa upprymd av dramatiskt väder, när det stormar och vattnet stiger och hotar att svepa med deras ägodelar ut i havet.

Jag tycker också mycket om barndomens känsla av magi och mystik som boken förmedlar. Fantasin är alltid närvarande och är en lika viktig del av barndomen som det verkligt upplevda. Jag tycker också om kontrasten mellan tryggheten i det bohemiska hemmet och farligheterna till exempel just med stormen.

Jag ser fram emot att läsa de andra två titlarna i min 3 x 3: Rent spel och Den ärliga bedragaren.


Titel: Bildhuggarens dotter
Författare: Tove Jansson
Utgivningsår: 2003 (ursprungligen 1968)
Förlag: Schildts
Antal sidor: 167


4 kommentarer :

 1. den boken har jag, ett gammalt loppisfynd, fäder är viktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min är lånad, men skulle gärna haft själv. Gillar verkligen boken!

   Radera
 2. (världens sämsta översättning?
  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/01/ett-helt-brod-av-samuel-agnon.html

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...