onsdag 31 januari 2018

Straffeftergift av Patrick Modiano

En till bok översatt från franska (månadens språk) hann jag med i januari, och det blev en titel av en favoritförfattare. Straffeftergift av Patrick Modiano handlar om året då Patrick och hans lillebror bodde hos en grupp kvinnor i en liten by utanför Paris, medan deras mamma var på turné med sitt teatersällskap.

Här finns Lilla Hélène, den före detta trapetskonstnären som haltar efter en skada. Här finns Annie, som ibland gråter en hel natt på Parisklubben Carrolls, och hennes mor, den stränga Mathilde. Dessutom befolkas huset av kvinnornas vänner, mystiska män och kvinnor som kommer och går lite som de vill.

Jag gillar hur Modiano målar upp livet i den lilla byn, med sitt värdshus, sin biograf och tågstation. Och med det övergivna gamla slottet dit pojkarna smyger för att spana efter dess forne ägare som var en vän till deras far.

Pojkarna hör brottstycken av vad kvinnorna och deras vänner samtalar om. En del lyckas de pussla ihop och en del blir de aldrig riktigt kloka på, som frasen "ligan på Rue Lauriston." Med den vuxne Patricks kunskap, står det klart att det handlar om något kriminellt som får ödesdigra följder för de inblandade, men pojkarna lever sitt liv dag för dag och förstår inte vidden av de vuxnas handlingar.

Som vanligt gillar jag verkligen Modianos bok. Minnena från barndomen väcks till liv och ses både genom pojkens och den vuxne mannens ögon.

Nu är det snart dags att ge sig in på nästa månads språk som blir japanska. Det ser jag fram emot.


Titel: Straffeftergift
Författare: Patrick Modiano
Översättare: Anna Säflund-Orstadius
Utgivningsår: 2017
Förlag: Elisabeth Grate
Antal sidor: 101


8 kommentarer :

 1. Jag har bara läst en bok av honom än så länge och den tyckte jag mycket om! Ser fram emot att fortsätta med fler :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt gillat alla jag läst, och det finns ju många att välja på.

   Radera
 2. Så roligt att även denna är bra (gillar ju allt jag läst av Modiano). Lyckades få mitt bibliotek att köpa in den, efter mild övertalning. Så snart kan jag också läsa den!

  SvaraRadera
 3. jag har läst en del av Modianos romaner och jag skulle säkert gilla den här också. japanska ska bli kul

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser också fram mot japanska. Jag har inte läst så där väldigt mycket japanskt, så jag hoppas på nya roliga bekantskaper!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...