tisdag 7 augusti 2018

Två noveller från afrikaans

Jag gillar bokförlaget Tranans novellsamlingar från olika delar av världen, så under juli månad när turen kom till afrikaans som Månadens språk passade jag på att läsa två noveller ur Sydafrika berättar: En stereo i Soweto.

I George Weidemans "Kompress" reser en ung man och hans mamma genom ett varmt uttorkat landskap för att söka upp mannens döende far. Denne lämnade familjen för en annan kvinna när pojken var ung och några år senare sades han ha dött i en fiskeolycka. Men en dag får de ett brev där en kvinna säger att pappan nu är döende. Novellen handlar om vikten av att hjälpa varandra och om att överleva i en hård värld och ett hårt klimat.

Den andra novellen är Etienne van Heerdens "Skriet".
Titeln syftar på Munchs kända målning och novellens tema kretsar verkligen kring dödslängtan och ångest. Huvudpersonen reser till Antwerpen för att besöka sin vän poeten, som inte verkar vilja leva längre.

Båda novellerna är ganska dystra, men klart läsvärda. Jag gillar hur de här korta novellerna på några få sidor får mig att förflyttas till nya platser.

Titel: "Kompress"
Ur: Sydafrika berättar: En stereo i Soweto
Författare: George Weideman
Översättare: Chris van Wyk
Utgivningsår: 2005
Förlag: Tranan
Antal sidor: 14


Titel: "Skriet"
Ur: Sydafrika berättar: En stereo i Soweto
Författare: Etienne van Heerden
Översättare: Jane Rosenthal
Utgivningsår: 2005
Förlag: Tranan
Antal sidor: 15

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...