Månadens språk var under juli afrikaans, och jag läste bland annat Memorandum av Marlene van Niekerk.
Boken handlar om en man som är döende i levercancer. Under en av sjukhusvistelserna hamnar han i sängen mellan två patienter som talar, sjunger och argumenterar med varandra oavbrutet. De nämner ord och personer han aldrig hört, citerar diktrader, sjunger sånger. Kanske för att de är rädda, för att livet rinner ifrån dem. Den ena har opererat bort sina ögon, den andra har amputerat fötterna.
Huvudpersonen blir mot sin vilja helt uppslukad av det han hör och bestämmer sig för att skriva ner det de talar om. Kanske gör han det för att slippa tänka på sin egen död, kanske blir han helt enkelt nyfiken på den kunskap han i sitt liv aldrig tidigare intresserat sig för. Han går till det lokala biblioteket och får hjälp av bibliotekarien där med att göra efterforskningar och försöka förstå vad de två männen talar om.
Van Niekerks bok har ett tungt ämne. Det handlar om att dö, och om att livet ska ta slut. Texten är inte helt lättillgänglig, men nyfikenheten driver läsningen framåt. Vilka är de här två gubbarna som munhuggs och ställer till besvär för sjuksköterskorna? Vad tänker man egentligen på när man ligger för döden?
Marlene van Niekerks bok är inspirerad av och skrevs tillsammans med hennes vän Adriaan van Zyl, som var döende i cancer. Det är hans oljemålningar från en sjukhusvistelse som finns avbildade i boken.
Titel: Memorandum: En berättelse med bilder
Författare: Marlene van Niekerk
Bilder: Adriaan van Zyl
Översättare: Niclas Hval
Utgivningsår: 2013
Förlag: Weyler
Antal sidor: 166
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar