måndag 14 oktober 2013

Novelltema - Spökhanden av Selma LagerlöfSpökhanden av Selma Lagerlöf ingår i Novellix klassikerfyra från 2012, tillsammans med Strindbergs Ett dockhem, Karin Boyes Ella gör sig fri och Hjalmar Söderbergs Med strömmen. Jag gillar verkligen Novellix satsning på det kortare formatet - som Pixiböcker för vuxna, som förlaget själv skriver på sin hemsida. Dessutom är böckerna oerhört snyggt formgivna!

Spökhanden publicerades först i veckotidningen Idun 1898 och den är en riktigt klassisk Lagerlöf-novell.

Spökhanden (häftad)Berättelsen börjar när Doktorn blir väckt mitt i natten och kallad hem till sin fästmö Ellens hus. Man har skickat efter honom för att Ellen, som det beskrivs, har "fått se något." Tanterna, de äldre släktingar som Ellen bor med, har vaknat av Ellens skrik och nu går det inte att lugna ner henne.

Vad är det då hon har sett?

Huset som Ellen och tanterna bor i är känt som ett spökhus. Redan när Doktorn gjorde sitt första besök där, långt innan han och Ellen var förlovade, berättade hon för honom om spökhanden. I det rum som nu är Ellens sovrum spelade man förr i tiden kort. Om någon person spelade oärligt eller försökte sig på några knep, visade sig en läskig gammal spökhand på spelbordet.

Novellen börjar i en klassisk spökstämning, men ju längre in i novellen man kommer, desto mer kommer den att handla om andra, mer verkliga, ämnen. Som vanligt med Lagerlöfs texter riktigt skimrar berättarglädjen!

 
 
 
Titel: Spökhanden
Författare: Selma Lagerlöf
Utgivningsår: 2012 (men publicerades första gången 1898)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 22


2 kommentarer :

  1. Så trevligt att du sätter fokus på noveller!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och det blev ju ännu mer passande efter Nobelpriset i torsdags!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...