fredag 25 oktober 2013

Novelltema - Annas rum av Anna-Karin Palm

Anna-Karin Palms novell "Annas rum" publicerades i novellsamlingen Utanför bilden från 1992 (hittas enklast på bibliotek eller antikvariat).

"Annas rum" handlar om en äldre kvinna som blir änka och ensam i sin lägenhet efter ett långt liv tillsammans med maken Edvin och sönerna som nu är vuxna.
 
Efter den första tiden när hon fortfarande tycker hon hör ljuden av Edvins säng som knarrar eller hans steg som rör sig genom rummen, är det som om hon med ens för första gången hör sig själv i tystnaden. Hon börjar se sin omgivning med nya ögon och börjar lyssna på vad det är hon själv vill. Edvin hade alltid bara druckit kaffe, men nu brygger Anna te och sätter sig och läser en bok tills sent på kvällen, trots att Edvin alltid hade velat lägga sig tidigt.
 
Hon tänker tillbaka till ungdomsåren innan hon träffade Edvin och alla vägar ännu låg öppna. Sedan blev det äktenskap och barn och man får känslan av att Anna gömde undan sig själv och vad hon egentligen ville för familjens skull. Hon vantrivdes nog inte i sitt äktenskap, men nu när hon åter är ensam, väcks alla drömmar och möjligheter till liv. Hon möblerar om i lägenheten, lånar sonens bil och spelar kort med barnbarnen. De verkar alla förvånade och kanske till och med lite bekymrade över Annas förändring, vilket säger en del om hur självuppoffrande hon måste ha varit.
 
Anna-Karin Palm har skrivit en finstämd novell med enkel men talande symbolik. I fokus står den typiska hustrun och modern, som vi säkert alla har exempel på i verkliga livet. När Anna återfinner sin frihet och hittar tillbaka till sin personlighet som legat gömd under ytan i alla år, gläds man som läsare med henne. Livet för Anna är inte slut, utan har börjat på nytt.


Titel: "Annas rum" ur novellsamlingen Utanför bilden
Författare: Anna-Karin Palm
Utgivningsår: 1992
Antal sidor: 8

4 kommentarer :

 1. Det var ett bra boktips. Tyvärr finns just den här boken av Palm inte på något av kommunens bibliotek men det går ju att fjärrlåna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fjärrlån är bra! Jag var på mitt lokala bibliotek igår och då stod faktiskt just den här novellsamlingen på hyllan där personalen tipsar om böcker. En trevlig slump, tyckte jag.

   Radera
 2. Intressant boktips. Läser gärna fler böcker av Palm efter Målarens döttrar och det är ganska lagom med en och annan novell emellanåt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också Målarens döttrar! Kan varmt rekommendera den här novellsamlingen!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...