torsdag 31 oktober 2013

Novelltema - Den svarta katten av Edgar Allan Poe

I novelltemat tänkte jag såhär på Halloween skriva om en skräcknovell, nämligen "Den svarta katten" av Edgar Allan Poe. Novellen publicerades ursprungligen 1843 i The Saturday Evening Post och Poe inkluderade den senare i Tales (1845).

Huvudpersonen i novellen är en man som alltid har älskat djur. Under sin uppväxt lät föräldrarna honom ha en mängd olika husdjur och han var alltid som lyckligast i sällskap med dem. Även som vuxen har han kvar denna förkärlek.

När han i ganska unga år gifter sig visar det sig till hans stora glädje att också hustrun tycker om djur, och hemmet bebos snart av fåglar, guldfiskar, en hund, kaniner och till och med en liten apa.

Dessutom skaffar de sig en svart katt.

Katten får namnet Pluto - samma namn som dödsguden i den antika mytologin - och han blir snart huvudpersonens favorit. Men med tiden byts huvudpersonens mjuka framtoning mot en alltmer aggressiv och ondskefull personlighet. Det är spriten som bryter ner honom och han blir elak och våldsam, både mot sin hustru och mot djuren.

En dag när han kommer hem, kraftigt berusad, får han för sig att Pluto undviker honom. Han ger sig på katten som blir rädd och biter honom i handen.  I ett vilt raseriutbrott får huvudpersonen då upp sin fickkniv och skär ut ena ögat på katten. Detta är inte det enda han utsätter katten för, och berättelsen forsätter i samma läskiga stämning som etablerats redan från första raden.

"Den svarta katten" är spöklik, våldsam och andlöst spännande. Läs den om du vill veta hur det slutar!
 
File:Aubrey Beardsley - Edgar Poe 2.jpg
 
Författare: Edgar Allan Poe
Utgivningsår: 2003 (novellen ursprungligen publicerad 1843) 
Förlag: Penguin
Antal sidor: 8

2 kommentarer :

  1. Kul att du uppmärksammar novellerna! Jag har bara läst huset Ushers undergång som kom som novellix i våras. Den var ruggig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Poes noveller är verkligen ruggiga! Noveller verkar ju annars vara årets tema på många sätt!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...