onsdag 16 oktober 2013

Ugglans Quiz - Baksidestexter

Nu är det dags för Ugglans Quiz igen!

Den här gången är din uppgift att försöka lista ut vilka böckers baksidestexter som är citerade (ibland är texten något nedkortad).

Som vanligt hittar du svaren längst ner på sidan!


1. "Det börjar 1969. Sex unga människor kommer till Uppsala. Omständigheterna för dem samman, under några år umgås de och utvecklar en sorts vänskap. Men någonting händer som förändrar förutsättningarna totalt, och när Uppsalatiden är över har också något annat tagit slut.
   En mansålder senare hittas en Lundadocent död nedanför ett stup i skogarna utanför Kymlinge. En gammal ättestupa enligt folktron. Platsen är exakt den där en av de unga Uppsalastudenterna dog 35 år tidigare."


2. "HON ÄR SNYGG OCH POPULÄR.
HAN ÄR EN NOBODY.
HON BOR MITT I STOCHOLMS CITY.
HAN I EN HÅLA UTANFÖR GÖTEBORG.
HON SITTER I TIMMAR PÅ KAFÉ MED
SINA POLARE,
HAN ÄGNAR ALL TID ÅT DANSEN.
HON HAR TRÖTTNAT PÅ SEX,
HAN ÄR OSKULD.
HON KALLAS FÖR BIMBO,
HAN FÖR BÖGJÄVEL.
HON HATAR SITT LIV.
HAN HATAR SITT LIV."


3. "I slutet av 30-talet anländer den tyskjudiska familjen Schwart till USA, på flykt undan nazisterna. Det enda arbete som fadern, tidigare matematiklärare, erbjuds är som dödgrävare och kyrkogårdsvaktmästare. Den bräckliga familjen förföljs och hånas i staden där de slår sig ner och allt slutar i en våldsam tragedi."


4. "Toru Okadas katt har försvunnit. Kort därefter försvinner även hans fru.
   Samtidigt börjar han få en rad anonyma sexsamtal på telefon, han blir kompis med en morbid men gladlynt grannflicka, träffar en kvinna som är uppkallad efter en ö i Medelhavet och lär känna en åldrad löjtnant från andra världskriget.
   Efter en tid har Okadas ordnade Tokyo-tillvaro bytts mot total förvirring. För att återfå kontroll över situationen börjar han tillbringa alltmer av sin tid i en torrlagd brunn och det är tydligt att inget kommer att bli som det varit."


5. "Mariam är bara femton år gammal, fattig och utan utbildning, när hon tvingas resa till Kabul för att gifta sig med en trettio år äldre man. Efter nästan tjugo år i ett kärlekslöst och våldsamt äktenskap får Mariam sällskap i sin olycka av den unga Laila - hustru nummer två som tvingas glömma sin kärlek till grannpojken efter att hennes föräldrar dött i ett bombdåd."


6. "Grenouille kommer till världen under en grov träbänk där hans mor rensar fisk. Platsen är Paris Hallar, tiden 1700-tal. En vanlig människa skulle snabbt gå under i den stinkande och grymma värld som Paris fattigkvarter utgör.
   Men Grenouille är ingen vanlig människa. Han saknar helt kroppslukt och människor blir, utan att förstå varför, illa till mods i hans närvaro. Han lever i en obruten isolering.
   Desto lättare för honom att bevara sin hemlighet - han är född med ett luktsinne så fint att han i mörkret kan följa en enskild människa rakt genom stinkande människomassor, på flera kilometers avstånd. Han glömmer aldrig en lukt."


7. "Stockholm, 13 augusti 2002. Efter en långvarig värmebölja svävar ett elektriskt fält över staden. Lampor kan inte släckas, maskiner kan inte stängas av. Utbrottet nåt sin kulmen i en kollektiv huvudvärk och kaos hotar. Plötsligt är det över. Men något har hänt. Den pensionerade journalisten Gustav Mahler får ett samtal från Danderyds sjukhus. De döda på bårhuset har vaknat."


8. "Eva har i alla år vårdat sina rosor, medveten om att relationer till blommor kan vara enklare än relationer till familjen...
   När hon på sin 56-årsdag får en dagbok börjar hon skriva om en värld hon gjort allt för att glömma. Villakvarteret där hon växte upp med en vacker men självcentrerad mamma, vars beteende gjorde hennes liv till ett helvete.
   Redan vid sju års ålder fattar Eva ett beslut. Hon ska bli den som överlever. Kriget innanför hemmets dörrar kräver sin strategi, och genom hela sin uppväxt över sig Eva målmedvetet inför den slutliga striden."


De rätta svaren: 1. De ensamma av Håkan Nesser. 2. Sandor slash Ida av Sara Kadefors. 3. Dödgrävarens dotter  av Joyce Carol Oates . 4. Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami. 5. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. 6Parfymen av Patrick Süskind. 7. Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist. 8. Busters öron av Maria Ernestam 

 

4 kommentarer :

  1. Hm, kunde bara tre (nr 2, nr 6 och nr 7). Inte så imponerande idag.

    SvaraRadera
  2. Fyra (2; 5; 6; 7), det tog sig på slutet :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...