måndag 28 oktober 2013

Tematrio - Halloween


Lyrans tematrio är den här veckan inspirerad av att det snart är Halloween, och hon uppmanar oss därför:
Berätta om tre skrämmande bra texter!
Den första texten jag vill berätta om är The Fall of the House of Usher, en klassisk skräckberättelse från år 1839 skriven av Edgar Allan Poe.
The Fall of the House of Usher and Other Stories (häftad)Novellens huvudperson blir kallad av sin sjuka barndomsvän Roderick Usher till dennes hem - miljön är ruskigt skrämmande! I huset finns förutom Roderick också hans syster Madeline. Roderick lider av ett mystiskt psykologiskt tillstånd där han är överkänslig mot sinnesintryck, har ångest och lider av hypokondri. Huvudpersonen försöker distrahera honom genom att läsa för honom. Systern är också sjuk och faller i mystiska dödsliknande komatillstånd.
Berättelsen har många klassiska skräckdrag - stormar och mörker, levande begravda, knarrande och knakande ljud och själva huset, som i sig själv är som ett levande spökväsen.

Hanteringen av odöda (pocket)Mitt andra exempel är en modern skräckroman, Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist från 2006. Boken börjar med ett mystiskt vädertillstånd - en värmebölja utan dess like och ett slags elektriskt fält som vilar över Stockholm. När spänningen plötsligt släpper har något ofattbart hänt. De döda har vaknat.
Det här är riktigt ruskig läsning, men det är inte bara en skräckroman om de odöda. Det är lika mycket ett inlägg i samhällsdebatten, för det sätt man försöker kommer till rätta med de odöda (Var ska de bo? Hur ska de hanteras?) är lätt att jämföra med hur man idag behandlar andra (låt vara levande och mer verklighetstrogna!) minoriteter i vårt samhälle.
Legend of Sleepy Hollow and Other Tales: and Other Tales (häftad)
Till sist vill jag tipsa om en annan klassiker i sammanhanget, The Legend of Sleepy Hollow, en novell skriven av amerikanen Washington Irving 1820.
Berättelsen utspelar sig runt bosättningen Tarry Town nära en glänta som heter just Sleepy Hollow. Platsen är känd för sina vålnader och både befolkningen och besökare i Tarry Town blir påverkade av den spöklika stämningen. Den mest kända legenden är den om den huvudlösa ryttaren, som novellens huvudperson, den nervösa och vidskepliga skolläraren Ichabod Crane, till sin fasa får se en kväll på väg hem från en skördefest.

Kanske har ni sett filmversionen av Sleepy Hollow från 1999 med Johnny Depp i rollen som Ichabod Crane? Handlingen i filmen är något annorlunda än novellen - till exempel har man låtit Crane vara en polis från New York som är speciellt ditskickad för att lösa en serie mord. Regissören Tim Burton lyckas som vanligt med att skapa en mystisk och säregen stämning där vadsomhelst kan hända.

14 kommentarer :

 1. Jag har sett filmen Sleepy Hollow med Johnny Depp. Gillade den verkligen, Burton är en favoritregissör. Någon gång ska jag läsa boken. Samma sak med House of Usher, såg en filmatisering från 1960-talet tror jag det var. Den var inte så bra men boken blev jag sugen på.

  SvaraRadera
 2. Poe är ju verkligen ett måste när det gäller skräck.

  SvaraRadera
 3. Hanteringen av odöda har jag oläst än så länge, men jag har tänkt läsa allt som Ajvide skriver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med! Han är en av mina favoritförfattare!

   Radera
 4. Jag håller med till tusen! Bra trio! :)

  SvaraRadera
 5. The Legend of Sleepy Hollow är jag lite sugen på. The Fall of the House of Usher kommer jag inte ihåg så väl; det börjar vara länge sedan jag läste Poe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klassisk skräcklitteratur är riktigt underhållande!

   Radera
 6. Lite kluven till Hanteringen av odöda. Var fast innan första sidan var färdigläst, men tyckte inte att den fortsatte lika bra hela vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att jag gillade den rakt igenom. Håller med om att man fastnade direkt!

   Radera
 7. Idel ruskigheter. Jag vänjer mig nog aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste man ju inte, som tur är :-) Jag inser när jag skrivit några skräckrelaterade inlägg här, att jag faktiskt gillar det nästan mer än jag trodde...

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...