söndag 24 februari 2019

Månadens språk: Kastanjemannen

När månadens språk är danska passar det bra att Albert Bonniers förlag ger ut en alldeles ny deckare av danska Søren Sveistrup.

Kastanjemannen är en ryslig historia, och spänningen hålls på en hög nivå genom hela boken. En kvinna blir brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid hennes kropp hittas en liten gubbe gjord av kastanjer och tändstickor. På kastanjen hittas fingeravtryck från en flicka som varit försvunnen i över ett års tid.

Fler makabra mord följer i spåret av det första och hela tiden dyker de små kastanjemännen upp i närheten. Poliserna som utreder är Thulin, en driven och tuff utredare som lever ensam med sin dotter och verkar göra allt för att undvika långvariga förhållanden. Till sin hjälp får hon Hess, en polis som kommer tillbaka till Köpenhamn efter att på något sätt gjort bort sig vid Europol. Han verkar först mest vilja tillbaka till sitt gamla jobb, men blir efterhand allt mer engagerad i utredningen.

Det är mycket våld mot kvinnor i boken och en del av handlingen kretsar kring hur barn far illa och hur de sviks både av föräldrar och samhället. Det är jobbig läsning, men jag antar att valet av offer speglar vad som faktiskt händer i våra samhällen. Spännande är det i alla fall, och jag gillade verkligen att dras med i handlingen. Det känns som om jag hade ett uppdämt behov av att hitta en riktigt läsvärd deckare, och den här boken var precis vad jag behövde.


Titel: Kastanjemannen
Författare: Søren Sveistrup
Översättare: Kalle Hedström Gustafsson
Utgivningsår: 2019
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 557

6 kommentarer :

 1. den verkar ju ryslig. barn som far illa...känner inte till boken tidigare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så ryslig är den inte. Slogs bara av hur vanligt det är med kvinnor som mordoffer.

   Radera
 2. Det kan blir för mycket av det goda, jag gillar inte när det blir allt för mycket våld och väljer hellre polisdeckare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns ju också poliser som utreder, men det klart att brotten kan vara olika brutala i olika böcker. Tycker inte heller om när det känns som om våldet är värre än det behövt vara bara för att författaren söker effekter.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...