måndag 4 februari 2019

Läs en novell IV: Big Blonde av Dorothy Parker

En av beskrivningarna i Läs en novell IV är "Läs en novell som utspelar sig i New York." Jag valde Dorothy Parkers Big Blonde, en novell som publicerades första gången 1929.

Novellens huvudperson är Hazel Morse, en yppig, peroxidblond partytjej som lever för männens uppmärksamhet. Hon gifter sig med Herbie, en man med humor och smak för alkohol. Som gift slutar Hazel att gå ut på kvällarna och är inte lika sprudlande glad längre. Då tycker Herbie inte längre att hon är en "good sport" och lämnar henne ensam hemma istället. Efter ett tag börjar också Hazel dricka, kanske för att se om livet med Herbie kan bli lite roligare genom whiskeydimman, kanske för att helt enkelt fly från verkligheten. Efter Herbie träffar hon en lång rad andra män, dricker dagarna igenom och får sömnsvårigheter. Det går så långt att hon funderar på att ta sitt eget liv.

Novellen beskriver det glada tjugotalets fester och kravlöshet, men vrider perspektivet till dess baksidor. Kvinnorna i novellen bedöms enbart på sitt utseende och att de är glada och gott sällskap åt männen. Den sociala fasaden de försöker leva upp till, lyckas inte dölja desperationen och ensamheten.

Det är ingen munter novell, men jag tycker Parker skildrar tidsandan väl, och Hazel Morse är ett intressant kvinnoporträtt.


Titel: Big Blonde
Författare: Dorothy Parker
Utgivningsår: 1929
Finns att läsa på Project Gutenberg

2 kommentarer :

 1. låter som en intressant novell, kanske har jag liknande tema:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/02/atra-av-bodil-malmsten.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bodil Malmsten gillar jag, men jag tror inte jag har läst någon av hennes noveller. Det var ju ett bra tips :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...