torsdag 14 februari 2019

Kedjereaktion av Camilla Prell-Weichl

Jag har läst Camilla Prell Weichls debut Kedjereaktion, en samling med sex noveller.

Novellerna beskriver vardagssituationer - en mamma betraktar sina två söner som leker ute i trädgården, en man fastnar i en bilkö och börjar fundera kring sitt förhållande, en kvinna skaffar sig en personlig tränare.

Mitt i denna vardag kryper en obehaglig smygande stämning in. Ibland blir katastrofen ett faktum - en händelse leder till nästa och förloppet tycks inte gå att stoppa. Ibland är det snarare rädslan för en kommande katastrof som anger tonen. Ibland bryts den illavarslande stämningen av en hastig twist, som ställer allt på ända. Att novellerna oftast är skrivna i jag-form och alltid ur ett inifrån-perspektiv, ger en intressant osäkerhet till skildringen. Kan jag verkligen lita på berättarrösterna?

I novellen "Kretslopp" möter vi Elin som gör ett rutinbesök hos gynekologen och konfronteras med det otroliga. Hon tycker själv hon är bra på att verka oberörd, men man anar en person som är vilsen och ensam efter moderns död. Elins största tröst är det äppleträd som hon planerat på gården till det lilla torp där hon och modern bott tillsammans. I detta sammanhang nämns i novellen en äppelpaj, så jag passar på att passa in "Kretslopp" i utmaningen Läs en novell IV, under beskrivning nr. 24: "Läs en novell där ett bakverk finns med".

Jag gillar Prell Weichls debut, och anar att det kan komma mycket mer läsvärt från den här författaren i framtiden.

Titel: Kretslopp
Författare: Camilla Prell Weichl
Utgivningsår: 2019
Förlag: Weylers
Antal sidor: 1392 kommentarer :

 1. tack för tips,
  Agrell är intressant, Victoria Benedictssons kompis:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/02/noveller-av-alfhild-agrell.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! :-) Agrell skulle jag också vilja läsa!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...