fredag 18 oktober 2019

Hästpojkarna av Johan Ehn

Johan Ehns Hästpojkarna handlar om Sasha och Janek, två unga pojkar som växer upp på ett barnhem i tjugotalets Tjeckoslovakien.

På barnhemmet som drivs i Sokolrörelsens anda tränar pojkarna gymnastik enligt devisen "en sund själ i en sund kropp." De är i totalt samspel med varandra och verkligen skickliga gymnaster, men de är också utsatta för de äldre killarnas elakheter.

Janek finner tröst i hästarna och speciellt Král, en häst som han till och med verkar kunna kommunicera med. Oftast är det bara hästarna och Sasha som kan få Janek lugn när han får ett av sina anfall.

När killarna råkar i trubbel och Janek behandlas illa, planerar Sasha deras rymning. När tidpunkten är inne får han släpa en sjuk Janek med sig, men bort från barnhemmet kommer de, om än med stor möda. Det är nu de upptäcker cirkusen och en ny möjlighet öppnar sig när de blir anställda som hästakrobater.

Efter cirkustiden hamnar pojkarna i Berlin. Klubbarna här erbjuder en frizon för homosexuella (för killarna har nu insett vilka känslor de har för varandra), men efterhand som nazisterna tar makten och samhället blir hårdare, blir det också allt svårare för pojkarna att leva som de vill.

Hästpojkarna har också ett nutida berättarplan, där Anton - också en hästpojke - arbetar i hemtjänsten och kommer i kontakt med en äldre man som bara bor i köket i sin lägenhet och som inte tycks kunna prata längre. Anton fascineras av gubben och efterhand utvecklas en fin kontakt dem emellan.

Det historiska planet i Hästpojkarna är spännande, med intressanta miljöer och delvis skrämmande handling. Det är kanske det här som gör boken så speciell, men jag gillar också berättelsen om Anton och den äldre mannen. Berättarplanen hakar förstås i varandra (som sig bör), och det är snyggt gjort. Det är lätt att leva sig in i den intuitiva kärleken mellan Janek och Sasha, och jag tycker om att läsa om den betydelse kontakten med ett djur kan ha (och då är jag inte ens hästtjej).

Jag gillar verkligen Hästpojkarna.


Titel: Hästpojkarna
Författare: Johan Ehn
Utgivningsår: 2019
Förlag: Lilla Piratförlaget
Antal sidor: 362

4 kommentarer :

  1. Den där skulle jag verkligen vilja läsa.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att läsa din recension, då jag har sett denna boken lite över allt det senaste.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...