söndag 6 oktober 2019

Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren & Emil Maxén

Knäckarbanketten är en modern saga, skriven av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén. Jag känner igen mycket av sagans klassiska uppbyggnad, men svängarna tillåts också tas ut rejält och allt går inte helt enligt sagans förutbestämda mönster.

Boken handlar om Amund, en fattig pojke som har som uppgift att mata grisarna med resterna från Hertig Ludberts bord, och hertigens dotter Ottilia, som vill leva ett friare liv än det som slottstillvaron tvingar henne till.

Hertig Ludbert har en tvillingbror, Odert, som bor i andra halvan av hertigdömet. Bröderna avskyr varandra och när Ludbert ställer till med en jättefest som ska vara i dagarna tre, en riktig knäckarbankett, anstränger sig Odert för att förstöra så mycket han kan.

Oderts ondskefulla planer gör att Amund och Ottilia dras in i ett farligt äventyr, där de får möta monster som basilisken, de mord-rots-älskande hararna och den dödliga mantikoran.

Boken är tänkt för 6-9-åringar och jag kan tänka mig att den är perfekt som högläsningsbok, med den spännande handlingen och alla illustrationer.

Jag gillar alla roliga namn, som markisinnan von Tissehl-Tassehl, major Dunder och baron af Trädhe. Det är också kul med alla fantasifulla rätter som bjuds på knäckarbanketten - hur skulle det vara att smaka på gullvivetårta, honungsglacerade hartassar eller sparvpaj?

Knäckarbanketten är ett riktigt läsäventyr.


Titel: Knäckarbanketten
Författare: Sara Bergmark Elfgren & Emil Maxén
Utgivningsår: 2019
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 141


2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...