lördag 26 juni 2021

Djur av Lise Tremblay

Jag gillar verkligen Lise Tremblays böcker - de är korta, sparsmakade, och samtidigt rymmer de hela världar.  

I Djur får vi läsa om Benoît, en pensionerad tandläkare från Montreal som slagit sig ner i en sjönära stuga i skogarna i norra Quebec. Benoît är rik och man förstår att han tidigare var ganska odräglig och självupptagen. Men när hunden Dan kom in i hans liv omvärderade Benoît allt, och nu för han ett enkelt liv i sin stuga. Han håller sig mest för sig själv, men träffar i alla fall Rémi som hjälper honom med en del praktiskt kring huset, och den äldre granndamen, Mina.

Jaktsäsongen är på väg och det har siktats vargar i trakten. Jägarna smider planer på att röja vargarna ur vägen för att de inte ska ta så många älgar. En hotfull stämning råder och många väntar bara på att något våldsamt ska inträffa. 

Samtidigt får Benoît reda på att Dan är döende i cancer och även Mina tycks vänta på att hon ska dö. I bakgrunden berättas också om Benoïts dotter Carole, som sedan hon var liten velat vara ett ingenting och nu fått operera bort sina förhatliga bröst. Carole verkar lycklig igen och får på sätt och vis livet åter, samtidigt som döden blir en fråga som kommer allt närmare Benoît.


Titel: Djur
Författare: Lise Tremblay
Översättare: Elin Svahn
Utgivningsår: 2021
Förlag: Rámus
Antal sidor: 151

4 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...