torsdag 10 februari 2022

Det tredje ljuset & Små ting som dessa av Claire Keegan

Ett tag tyckte jag att jag såg Claire Keegans bok med berättelserna Det tredje ljuset och Små ting som dessa precis överallt, och nu har äntligen jag också läst.

Det tredje ljuset handlar om en irländsk flicka från fattiga omständigheter, som en kortare period kommer till en fosterfamilj. Där känner hon sig för första gången trygg och att hon är älskad. Jag gillar hur Keegan både lämnar mycket till läsaren att fylla i mellan raderna, och hur hon ofta hittar precis de rätta små detaljerna som gör texten levande. 

Det är verkligen stora och omvälvande känslor som vilar under de små vardagliga skeendena. Inte bara flickan upplever detta, utan man förstår efterhand att det också för fosterföräldrarna betyder mycket att ha ett barn i familjen. Det antyds och sedan klargörs att de hade ett barn som dog i en tragisk olycka, och att de verkligen värdesätter flickan som kommer till dem. Riktigt så upplever läsaren inte flickans tillvaro i sin "riktiga" familj.

I Små ting som dessa får vi istället följa Bill Furlong, en man som arbetar hårt med att förse staden med bränsle och kol. Förutom arbetet har han ett lyckligt familjeliv med fru och döttrar, men ibland anar man att han kanske skulle ha velat uppnå något mer. 

I berättelsen är det snart jul och när Bill levererar kol till det närliggande klostret, upptäcker han en smutsig och skrämd flicka som är inlåst i kolskjulet. Detta väcker funderingar om vad som egentligen sker bakom klostrets väggar. Tankarna vägrar att lämna honom, och frågan är om han vågar agera, med risk för att kanske sätta sin egen och familjens framtid på spel. 

Jag kan verkligen rekommendera Claire Keegans bok - riktigt bra, tycker jag!


Titel: Det tredje ljuset & Små ting som dessa
Författare: Claire Keegan
Översättare: Marianne Tufvesson
Utgivningsår: 2021
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 147

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...