söndag 20 februari 2022

Novellen: Den blå karbunkeln av Arthur Conan Doyle

Jag gillar Sherlock Holmes, och många av Arthur Conan Doyles berättelser om honom, är just noveller. I Den blå karbunkeln kommer Doktor Watson hem till Sherlock Holmes och finner honom i färd med att undersöka en filthatt som hänger på en stol.

Hatten har Holmes fått av stadsbudet Peterson, som samtidigt dessutom hittade en julgås som han nu tagit hem för att den inte ska gå till spillo. Precis som man förväntar sig hittar Holmes detaljer på hatten som ger ledtrådar om dess ägare, och när Peterson kommer tillbaka och säger att hans fru hittade något i gåsens kräva, tätnar mystiken ytterligare. 

Det som fanns inuti gåsen är en ädelsten, och inte vilken ädelsten som helst. Det är grevinnan Morcars blå karbunkel, som tros ha försvunnit i en juvelstöld. Men hur har den då hamnat i krävan på en gås? Sherlock Holmes är förstås rätt man att lösa mysteriet.

Titel: Den blå karbunkeln
Författare: Arthur Conan Doyle
Översättare: Tom Wilson
Utgivningsår: 2019 (men 1907 i original)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 36

4 kommentarer :

  1. Visst är de nöjsamma, jag funderar på att lösa om dem — det är så länge sedan jag läste honom. Tror att de var de första deckare jag läste.
    Margaretha

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...