lördag 26 februari 2022

Jorden runt på 100 böcker: Paradise av Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah är den senaste Nobelpristagaren, som jag, precis som de flesta andra, aldrig hade hört talas om innan han fick priset. Nu har jag läst Paradise.

Boken utspelar sig i östra Afrika och handlar om Yusufs uppväxt fån pojke till yngling. Familjen brukar få besök av en man som kallas Uncle Aziz, besök som Yusuf alltid ser fram emot. Men snart uppdagas det att Uncle Aziz inte alls är en släkting, utan en hänsynslös köpman. Yusuf lämnas i pant till Uncle Aziz eftersom Yusufs pappa står i skuld till honom. Pojken ser aldrig sina föräldrar igen, blir mer eller mindre ensam i världen, men träffar olika personer på sin resa.

Tillsammans med Uncle Aziz gör Yusuf handelsresor djupt in i landet, också till ociviliserade trakter. Det är spännande att läsa om den här delen av världen och dess blandning av islam, kristendom och folktro. Här i östra Afrika finns personer som kommit från olika platser: indier, personer från Zanzibar, men också koloniserande européer. 

Yusuf växer upp under de här resorna. Han lär känna personer med olika livsåskådningar och får besöka både farliga och otroligt vackra platser, som han aldrig skulle ha upplevt hemma i byn. Han anses mycket vacker, och flera kvinnor uppvaktar honom. Själv tycks han bli förälskad i unga kvinnor som på olika sätt är otillgängliga.

Genom hela boken finns ett driv att läsa vidare. Jag vill gärna veta hur det ska gå för Yusuf och hoppas han ska hitta sitt paradis till slut.

Titel: Paradise
Författare: Abdulrazak Gurnah
Utgivningsår: 1994
Förlag: Bloomsbury
Antal sidor: 247

4 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...