tisdag 30 augusti 2022

Tisdagstrion: Böcker av författare från tre intill varandra liggande länder

Den här veckan har tisdagstrion temat "Böcker av författare från tre intill varandra liggande länder." Trion måste inte alls utgå från Sverige, så kanske tar vi oss till lite alla möjliga länder världen runt. Vi måste inte heller göra det extra svårt för oss, så det räcker att ett land ligger intill nästa, som ligger intill det tredje. 

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Jag börjar min bokresa i Finland, närmare bestämt i Helsingfors, genom Kjell Westös roman Den svavelgula himlen. Boken handlar om en ung pojke vars familj har enkel sommarstuga i närheten av  överklassfamiljen Rabells ståtliga gods. Pojken blir god vän med sonen i familjen, Alex Rabell, och med Alex syster Stella utvecklar pojken en komplicerad kärlekshistoria, som vi får följa genom flera årtionden. En riktigt bra bok.

2. Söder om Finland ligger Estland, och jag väljer att ta med Ilon Wiklands självbiografiska berättelse Den långa, långa resan i min trio. Wikland är född i Estland men kom när hon var fjorton år som krigsbarn till Sverige. Det är denna flykt som beskrivs i boken genom Rose Lagercrantz text och Ilon Wiklands fina illustrationer.

3. Till sist, ytterligare söderut på kartan kommer vi till Lettland, och jag vill tipsa om Nora Ikstenas roman Modersmjölken. Boken handlar om en flicka och hennes mamma som berättar växelvis i kapitlen. Mamman är kvinnoläkare, hon arbetar mycket och lider dessutom av psykisk ohälsa. Flickan finner istället sin största trygghet i mormodern och styvmorfadern. Ändå är mamman och dottern hårt bundna till varandra, vilket ofta visar sig i romanen.

15 kommentarer :

 1. Kjell Westö ja, han är ett ständigt dåligt samvete hos mig. Jag vill ju gärna läsa något av honom, men det blir aldrig av. Här är mina tre länder https://bokslut.blogspot.com/2022/08/tisdagstrion-bocker-av-forfattare-fran.html

  SvaraRadera
 2. intressant trio, här är mina tre grannar:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2022/08/lander-intill-varanda-tisdagstrio.html

  SvaraRadera
 3. Har läst både Modersmjölken och Den långa långa resan - starka läsupplevelser båda två! Däremot har jag inte läst Kjell Westös men blir sugen på den nu. Här är min trio: https://bokologen.se/2022/08/30/tisdagstrion-bocker-av-forfattare-fran-tre-intill-varandra-liggande-lander/

  SvaraRadera
 4. Ilon Wiklands bok blir jag lite nyfiken på. Mina böcker finns på:

  https://lasfotoljen.blogspot.com/2022/08/tisdagstrion-v-35-bocker-av-forfattare.html

  SvaraRadera
 5. Här kommer mina Mias bokhörna https://eggetbok.blogspot.com/2022/08/tisdagstrion-vecka-35-bocker-av.html

  SvaraRadera
 6. Tre länder som jag läser alltför lite från. Tack för tips.
  https://lottensbokblogg.wordpress.com/2022/08/30/tisdagstrion-v-35-bocker-av-forfattare-fran-tre-intill-varandra-liggande-lander/

  SvaraRadera
 7. Kjell Westös bok och Ikstena har jag läst. Bra böcker. Ilon Wiklads får jag lust att läsa.
  http://mosstanten.se/2022/08/30/tisdagstrion-bocker-av-forfattare-fran-tre-intill-varandra-liggande-lander/

  SvaraRadera
 8. Mina länder blev de här: https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2022/08/30/tisdagstrion-tre-grannlander/

  SvaraRadera
 9. Inga böcker jag läst, men roligt att du fick med länder som Estland och Lettland. Här är min trio:

  https://skrivrobert.blogspot.com/2022/08/tisdagstrion-bocker-av-forfattare-fran.html

  SvaraRadera
 10. Har försökt Westö, det gick inte så bra. Dina andra två blir jag intresserad av. Jag styr mina bloggläsare mot Latinamerika!
  http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2022/08/bocker-av-goda-grannar.html

  SvaraRadera
 11. Modersmjölken har jag läst. Westö tror jag mig också ha läst, men jag gillade den inte. hans senaste gillade jag desto mera. här kommer min trio: https://mrscalloway.blogspot.com/2022/08/tisdagstrion-v-35-2022-bocker-av.html

  SvaraRadera
 12. Westös bok har jag läst, men de andra två kommer hamna på min läslista, speciellt för min (och Evelinas) projekt Världen runt (om det projektet kan du(ni) läsa i mitt inlägg för dagens tisdagstrio och eller på min blogg. Och jag hoppas även att få fler tips på böcker att läsa hos andra som deltar i dagens tisdagstrio.
  https://mittbokintresse.blogspot.com/2022/08/tisdagstrion-bocker-av-forfattare-fran.html

  SvaraRadera
 13. Jag har läst Den svavelgula himlen och älskade den. Vill läsa mer av författaren. Den långa, långa resan har jag både läst och sett som barnteater med min klass.
  Här är min trio: https://cinnamonbooks.se/2022/08/30/tisdagstrion-bocker-av-forfattare-fran-tre-intill-varandra-liggande-lander-maste-alltsa-inte-utga-fran-sverige/

  SvaraRadera
 14. Intressant trio. Har inte läst någon av dessa
  Här är min trio som jag fick ihop-https://amandizan.com/2022/08/30/tisdagstrion/

  SvaraRadera
 15. Första och tredje har jag läst. När det gäller Westö så tyckte jag bättre om Hägring 38. Den mittersta tror jag inte att jag har sett, men hunden är lik den som är med i Ilons egna barndomsskildringar :)
  Här är mina: https://scyllashylla.blogspot.com/2022/08/tisdagstrion-tre-intill-varandra.html

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...