tisdag 1 november 2022

Tisdagstrion: Bäst just nu

Den här veckan är temat för tisdagstrion "Bäst just nu." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag hade inte läst Annie Ernaux innan hon fick Nobelpriset i litteratur, men nu har jag hunnit med två av hennes böcker. Jag gillade båda, men favoriten är nog Omständigheter (den andra jag läste var Sinnenas tid). Omständigheter bygger på Ernauxs minnen och dagböcker från när som ung blev gravid och genomförde en illegal abort.

2. Jag är väldigt förtjust i de bilderböcker som Baek Heena från Sydkorea skapar. Den senaste på svenska är Joni och grottans hemlighet. Boken bygger på en koreansk folksaga och handlar om en fattig flicka som bor med en elak tant. Joni skickas iväg med order om att hitta sallad, men det är vinter och förstås växer det ingenting i snön. Hon går vilse och söker skydd i en grotta. Längre in i grottan kommer hon till en dörr. Dörren är tung, och när hon till slut får upp den kan hon knappt tro sina ögon. Hon möts av en helt annan värld, en värld där det är vår och varmt och där en vacker pojke hälsar henne välkommen.

3. Till sist, Einar Kárasons Tunga moln, en bok om en flygplansolycka på 1940-talets Island. Boken beskriver flygkraschen och hur en grupp män beger sig genom den svåra terrängen för att rädda de som eventuellt överlevt. Men boken handlar också om en autistisk pojke som får en alldeles speciell roll i räddningsarbetet. 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...