måndag 27 januari 2014

Tematrio - England

Flag of England.svg

Jag brukar faktiskt inte kalla mig anglofil, fast egentligen är det ju precis det jag är...


När Lyran den här veckan bjuder in till en tematrio om engelsk litteratur, blir jag i alla fall extra ivrig och har gått runt hela dagen och funderat på vilka tre böcker eller författare jag vill berätta om. Problemet är ju inte att komma på tre stycken, utan att begränsa sig till att bara nämna tre.


För det går inte att förneka - England har en lång rad författare av världsklass, både historiskt sett och bland de nu levande. Hur skulle man kunna låta bli att nämna William Shakespeare, Jane Austen eller systrarna Brontë? Eller varför inte samtida författare som Jeanette Winterson eller Ian McEwan? (Sådär ja, då har jag lyckats nämna sju författare utan att jag ens börjat på min trio.)


Om jag nu måste välja, så får det blir de här tre författarna:




File:VirginiaWoolf.jpg1. Först vill jag nämna Virginia Woolf (1882-1941), en av de stora modernisterna. Hon har skrivit flera helt fantastiska romaner, inte minst To the Lighthouse som gavs ut 1927. Romanen handlar om familjen Ramsay - professorn, hans fru och deras åtta barn - som befinner sig på Isle of Skye för sin sommarsemester. Boken inleds med planer på att besöka fyren, men detta blir aldrig av eftersom Mr. Ramsay hävdar att vädret är för dåligt.


Boken innehåller många scener där vi får följa personernas inre tankar. Samtidigt som Mrs. Ramsay är en förtjusande värdinna för familjens gäster och småpratar med dem, kan vi följa de associativa banor som hennes tysta funderingar  tar.


En annan av mina favoritromaner av Virginia Woolf är Orlando. I inledningen av romanen är Orlando en ung man, men senare i romanen vaknar han en morgon upp och inser att han nu är en kvinna. Inte bara uppfattningar om kön utan också själva tiden, sätts ur spel i den här märkliga romanen.


2. Den andra författaren jag vill nämna är samtida, nämligen Kate Atkinson (1951-). Jag tycker mycket om hennes tidiga romaner, till exempel Behind the Scenes at the Museum från 1995, som samma år blev utsedd till Whitbread Book of the Year, eller Human Croquet från 1997.


På senare år har jag läst flera av hennes deckare, där ex-polisen och ex-militären Jackson Brodie är huvudperson. Böckerna är förstås spännande, men också oerhört välskrivna, och de beskrivs ofta som "litterära." En av dem har den underbara titeln Started Early, Took My Dog (2011).


Just nu är Kate Atkinson aktuell med boken Life After Life - den är jag riktigt sugen på att ta reda på mer om.






3. Min tredje författare är återigen ett klassiskt namn. Evelyn Waugh (1903-1966) är nog mest känd för  Brideshead Revisited från 1945, en bok som skulle ligga väldigt nära toppen om jag skulle göra en lista över mina favoritböcker.


Romanen utspelar sig till en början vid tiden före andra världskriget, och vi får följa Charles Ryder när han kommer som student till Oxford. Där träffar han och blir helt förtrollad av Sebastian Flyte, en rik och charmig, men innerst inne också olycklig, ung man. Sebastian tar med Charles till sitt familjegods Brideshead, där han bland annat träffar Sebastians syster Julia. Som romanens titel antyder ska Charles många år senare, i vad som känns som ett helt annat liv, komma att återvända till Brideshead.


Ett annat känt verk av Evelyn Waugh är A Handful of Dust (1934), en roman  som tagit sin titel från T. S. Eliots berömda dikt The Waste Land (1922). Boken handlar bland annat om nedbrytandet av ett äktenskap, vilket får en klang av ironi eftersom paret heter Last i efternamn - som i the Last marriage.

13 kommentarer :

  1. Har ännu inte läst några av dina tre, men har några av böckerna i bokhyllan där de väntar på sin tur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du något riktigt bra att se fram emot!

      Radera
  2. Visst var det svårt att välja! Evelyn Waugh vill jag läsa, ett par filmatiseringar har hunnit före men det var så länge sedan jag såg dem att det nog inte kommer förstöra läsupplevelsen.

    SvaraRadera
  3. En förlorad värld har jag läst i alla fall. Och faktiskt lite Virginia Woolf också, under gymnasietiden :)

    SvaraRadera
  4. tänk att jag aldrig förstått mig på Orlando! har försökt läsa flera gånger. har sett filmen flera gånger - lika uttråkad varje gång. i övrigt älskar jag Virginia Woolf!
    Waugh minns jag med glädje, inte minst A Handful of Dust. Atkinson är en egensinnig författare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Namnet på din blogg låter oss ju ana att du älskar Woolf :-) Visst har hon skrivit mycket fantastiskt bra, och dessutom tycker jag det är spännande med hela Bloomsbury-gruppen. Just Orlando får du kanske ge upp med, efter så många försök :-)

      Radera
  5. Har försökt se Brideshed Revisited på dvd ett par gånger, men inte lyckats ta mig till slutet. Men det kommer nog ett tredje försök vad det lider :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till! :-) Egentligen är det kanske början som är bäst, med Oxfordmiljön...

      Radera
  6. Håller med om att det är jättesvårt att bara tipsa om tre. Bra tips du kommer med :)

    SvaraRadera
  7. Håller med om att det är svårt att hålla sig till bara tre. Bra tips du kommer med iaf :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det var inte lätt att begränsa sig!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...