torsdag 28 januari 2016

Aino Trosell, Varning för vilt

Aino Trosells senaste novellsamling Varning för vilt: berättelser kom till efter ett beslut av författaren under Bokmässan 2015. Trosell talar om hur konstigt det kändes att flera av hennes noveller som redan fanns som ljudböcker och e-böcker inte också fanns tryckta i bokform. Sagt och gjort, hon tog saken i egna händer och publicerade novellerna tillsammans med en del nyskrivet material. Och  jag är glad över det beslutet, för berättelserna i Varning för vilt är bekantskaper jag inte skulle vilja vara utan.

Innehållet är blandat även om det finns en sammanlänkande melankolisk ton i många av berättelserna. I titelnovellen "Varning för vilt" möter vi Siv Dahlin, hjältinnan från Trosells deckare. Nu tar hon arbete som mäklarassistent och får en hel del bekymmer på halsen. De människoöden och omständigheter hon möter är både sorgliga och humoristiska.

I andra noveller är det den mogna kärleken som skildras. I "Lojalitetens pris" har Karolin förlorat sin man i en tragisk olycka: "Ljuset försvann, dofterna likaså, allting blev grått." Hon får efter ett tag upp ögonen för Gabriel, grannen, och mer och mer inser hon att hon kanske till och med älskar honom trots att han i många andras ögon är en kuf. Också i "Hjärtats färd" är kärleken tema. Polisen Börje Fredriksson möter Malin Svensson, en dam som tappat bort sin hund och kommit till stationen för att anmäla försvinnandet. De börjar träffas och när Malin berättar om Albert, sin ungdomskärlek i England, vill Börje hjälpa dem att återförenas. Men precis som i flera andra av Trosells noveller tar sig allt en ganska annorlunda vändning.

Det finns fler av novellerna i samlingen som mitt hjärta klappar lite extra för. En är "Pojkjäveln" där en far som har högtflygande planer för sin son istället får se honom vilja följa i pappans fotspår och bli svetsare. Jag tycker också mycket om "På en öde ö i havet" som handlar om en ung skogsarbetare som blir snärjd av en kvinna som börjar arbeta som kocka hos dem efter att modern i familjen dött. Både mannen, hans far och hans lillebror, påverkas av kvinnans närvaro, med inget mindre än katastrof som följd. Jag imponeras också av hur Trosell skildrar skogsarbetet och samspelet mellan människa och arbetshäst.

Varning för vilt är väl värd att läsa. Vi bjuds in i en värld där stämningen är melankolisk, men inte helt utan hopp. Det är de avgörande ämnena som står i fokus: kärleken, vänskapen, liv och död.


Författare: Aino Trosell
Titel: Varning för vilt
Utgivningsår: 2016
Förlag: Type & Tell
Antal sidor: 331

6 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...