fredag 22 januari 2016

Skorstensjul

Skorstensjul av Mårten Sandén och Lina Bodén är en riktigt mysig högläsningsbok. De 24 kapitlen är tänkta att läsas ett om dagen fram till julafton, men det funkar förstås lika bra att läsa flera i taget eller hela boken i ett svep också.

För det här är en spännande och fantasifull historia som både barn och vuxna kan njuta av, och som faktiskt är svår att lägga ifrån sig. Fonden är ett alldeles realistiskt Stockholm, med miljöer som Centralen, Gamla Stan och Tegnérlunden. Men samtidigt finns det också sådant vi som vanliga stressade människor inte ser. Som skorstensbarnen.

De är föräldralösa barn som tar hand om sig själva och bor uppe på taken i olika små kyffen. Två av dem bor i ett hus som de fått ta över efter en viss Herr Karlsson - en blinkning som i alla fall jag som vuxen uppskattar.

Boken inleds med att de tre barnen Stella, Mago och Issa kommer till Centralen, på rymmen från ett barnhem. Medan de väntar på att Magos pappa ska komma från Afrika och hämta dem, blir de bekanta med  Lille Haj, ett av skorstensbarnen, och de hjälps alla åt att få Niklasson, en hemlös man, att försöka minnas vem han egentligen är.

Skorstensjul är en spännande men också känslosam historia. Lina Bodéns vackra och stämningsfulla illustrationer samspelar fint med Mårten Sandéns text.


Titel: Skorstensjul
Författare: Mårten Sandén
Illustratör: Lina Bodén
Utgivningsår: 2015
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 101

4 kommentarer :

 1. tror att jag ska köpa den att ha till nästa jul. den ser så fin ut

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker verkligen om den. En perfekt bok inför julen!

   Radera
 2. Har läst så mycket bra om den här, så jag bara måste läsa den till jul!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...