söndag 3 januari 2016

Läs en novell: en klassisk fyra

Novellix senaste kvartett består av noveller från fyra klassiska svenska författare. De passar alla väldigt bra in på olika beskrivningar i utmaningen Läs en novell.

Elin Wägers De blå silkesstrumporna handlar om en ung kvinna som precis som Wägner själv kämpar för kvinnornas rättigheter. Strumporna blir som en symbol för modet att ta plats och kräva bättre villkor. Den passar in på plats 37: "Läs en novell av en författare du tidigare bara läst roman/er av" (jag har redan läst Wägners Väckarklocka).

Agnes von Krusenstjernas novell Snigeln och flickan prickar jag in på plats 16: "Läs en novell vars titel börjar på s". Det är en fin liten novell om den nioåriga flickan Rosa, om barndom och vuxenvärld och om flickans och kvinnans roller.  Familjen åker till sitt sommarställe fast nu mitt under hösten och Rosa har svårt att koppla samman sommarens underbara dagar med den grå och ödsliga plats de nu anländer till.

Moa Martinson har skrivit Fjäderbrevet som handlar om en mor och hennes utomäktenskapliga dotter i fattigsverige. Också här skildras alltså kvinnornas situation. I novellen åker mamman och dottern till flickans mormor där släktingarna samlar ihop det som finns för att de åtminstone ska få en bra jul. Jag skriver in novellen på utmaningens nummer 14: "Läs en novell med jultema."

Till sist, Stig Dagermans novell Snöblandat regn som är min favorit i den här kvartetten. Novellen handlar om Arne, en pojke som växer upp utan sin far men tillsammans med mor, morbror och morfar. Det är flykt, ensamhet, och barns och vuxnas världar som krockar i ett kallt och fattigt Sverige. Jag passar in novellen på plats nummer 33: "Läs en novell vars titel slutar på n."


Titel: De blå silkesstrumporna
Författare: Elin Wägner
Utgivningsår: 2015 (men ursprungligen 1948)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 22

Titel: Snigeln och flickan
Författare: Agnes von Krusenstjerna
Utgivningsår: 2015 (men ursprungligen 1933)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 20

Titel: Fjäderbrevet
Författare: Moa Martinson
Utgivningsår: 2015 (men ursprungligen 1942)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 34

Titel: Snöblandat regn
Författare: Stig Dagerman
Utgivningsår: 2015 (men ursprungligen 1947)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 24

2 kommentarer :

 1. Novellixnovellerna är jättefina!
  har du sett någon kaosutmaning någonstans? jag förstår att det gäller att sortera lite bland utmaningarna eftersom jag har en del "måste"-läsning, men någon/några vill en ju ändå vara med i

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaos-utmaningen brukar ju vara kul. Har inte sett någon hittills - kanske vi kan pussla ihop en tillsammans?

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...