måndag 11 januari 2016

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Jag har länge tänkt läsa Ransom Riggs bok Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, men inte förrän jag satte upp författaren i 2015 års Boktolva blev det äntligen av.

De svartvita fotografierna som syns både på bokens omslag och inuti boken var en del av anledningen till att jag drogs till den. Det är märkliga bilder, till exempel på en gammaldags klädd flicka som svävar en bit ovanför marken, ett barn som håller en eldboll mellan händerna och en flicka som när hon reflekteras i vattnet av en pool har två skuggor istället för en.

Man tänker förstås att bilderna är fejkade, och det är också precis vad bokens huvudperson Jacob tror när hans farfar visar bilderna för honom. Men det ska visa sig att det barnhem som farfar Portman berättar om faktiskt fanns i verkligheten, och bilderna visar de besynnerliga barn som bodde där.

Efter sin farfars död reser Jacob till den ö utanför Wales kust där barnhemmet en gång låg. Nu är det bara överväxta ruiner kvar, men när Jacob vandrar runt i de övergivna rummen märker han att han inte är ensam.

Jag tyckte mycket om Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Det är en obehaglig berättelse, men samtidigt spännande och lockande. Boken är nästan omöjlig att lägga ifrån sig när man väl har börjat läsa. Fortsättningen om de besynnerliga barnen kan man läsa i Spökstaden och på engelska finns också den tredje delen Library of Souls.


Titel: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Författare: Ransom Riggs
Översättare: Sanne Näsling
Utgivningsår: 2011
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 379

8 kommentarer :

 1. Jag har haft den här stående i bokhyllan i snart två år nu. Om den inte är läst innan året är slut så får nog jag också sätta upp den på boktolvan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var helt klart läsvärd! Jag blir sugen på att läsa de andra två delarna också, och på engelska finns det en snygg box.

   Radera
 2. Gillade den riktigt mycket, även andra boken var bra så jag längtar efter att läsa avslutningen.

  SvaraRadera
 3. den här trilogin har jag länge haft ögonen på, men ännu inte hunnit med. har hört positiva utlåtanden från flera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, många verkar gilla den, och det förstår jag.

   Radera
 4. Jag gillade denna bok och har fortsättningen Spökstaden som ligger och väntar på att bli läst här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ska jag också ge mig på. Nu vill man ju veta hur det går :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...