måndag 18 november 2013

Tematrio - Elisabeth

Lyrans tematrio uppmanar oss den här veckan:

Berätta om tre böcker skrivna av eller innehållande en Elisabeth (smeknamn och annan stavning godkännes så klart)!

HängivelsenMin första Elisabeth blir den svenska författaren Elisabeth Hjort, som har skrivit boken Hängivelsen.

Romanen är en bok där religion spelar en stor roll. Huvudpersonen Cecilia går i bibelskola och hamnar sedan i en liten skånsk församling, där hon träffar det äkta paret Einar och Marie. Det är här allt går snett och det är inte utan att man associerar till verklighetens Knutby.

Hjorths roman är en spännande och insiktsfull skildring om tro, om hängivelse och om makt.

Gösta Berlings sagaNästa Elisabeth är grevinnan Elisabeth Dohna i Selma Lagerlöfs helt underbara Gösta Berlings saga. Den försupne prästen Gösta Berling går med på att bli en av kavaljererna på Ekeby, en samling män som lever bohemiska liv i sus och dus. Andra viktiga personer i romanen är den oförglömliga majorskan och brukspatronen Sintram som får kavaljererna att ingå ett förbund med djävulen. Gösta Berling förälskar sig i en rad olika kvinnor, men Elisabeth är kanske den viktigaste.

Det här är boken som har allt: det sagolika värmlänska landskapet, livet på undergångens brant och en stor portion äventyr. Har man läst om Gösta och Elisabeths slädfärd över isen med en vargflock i vild jakt efter sig, glömmer man det inte i första taget.

Pride and Prejudice (häftad)Och till sist kan jag faktiskt inte låta bli... Min tredje Elisabeth blir en med ett z, nämligen Elizabeth Bennet i Pride and Prejudice. Speciellt med tanke på min Austen-utmaning hade jag väl fått skämmas lite om jag inte haft med hennes Lizzy!

Såhär uppfattar Mr. Darcy henne:

No sooner had he made it clear to himself and his friends that she had hardly a good feature in her face, than he began to find it was rendered uncommonly intelligent by the beautiful expression of her dark eyes...

Till sist vill jag passa på att önska Lyran ett stort grattis på namnsdagen!

12 kommentarer :

 1. Miss Elizabeth Bennet finns på min lista med :) Tror jag får kolla upp Hängivelse, den låter intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är faktiskt riktigt intressant! :-)

   Radera
 2. Svårt att inte ta med Lizzie Bennet på en sådan här lista. Valde medvetet bort att göra det och tog med P&P på lite omväg via en annan Elizabeht istället :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först tänkte jag faktiskt undvika Lizzie, men jag kände till slut att jag inte kunde låta bli...

   Radera
 3. Gösta Berlings Saga är den enda av dina som jag läst!!

  SvaraRadera
 4. Hängivelsen låter intressant.

  SvaraRadera
 5. Kanske dags att läsa Gösta Berlings saga då eftersom jag inte kommer ihåg slädfärden över isen :)

  SvaraRadera
 6. Jag föredrar Austen på film. Har nästan inte läst något av Selma Lagerlöf men borde kanske. Men jag har sett Gösta Berlings saga som film, den med Greta Garbo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktig klassiker! :-) Man kan förresten läsa om just Garbo, bland annat när hon spelade in Gösta Berlings saga, i Lena Einhorns bok Blekingegatan 32. Den rekommenderas också!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...