måndag 4 november 2013

Tematrio - Ungdomsböcker

Den här veckan handlar Lyrans tematrio om ungdomsböcker. Det är en genre som jag inte läser jättemycket av - en och annan ungdomsbok blir det naturligtvis, men jag misstänker att det finns massor av ungdomsböcker därute som jag aldrig ens har hört talas om. Så den här veckan ser jag extra mycket fram emot att läsa alla andras bidrag till tematrion och få ta del av intressanta boktips.
Tre riktigt bra ungdomsböcker vill jag i alla fall rekommendera!
The Curious Incident of the Dog in the Night-time (häftad)
Boken börjar med att Christopher hittar grannens hund död på gräsmattan, fastnaglad i marken med en grep. Då bestämmer han sig för att försöka hitta mördaren, vilket blir en annorlunda resa med tanke på hur Christopher resonerar och ser på världen.
Boken är smart, rolig och samtidigt otroligt sorglig.
Nästa ungdomsbok i min tematrio är Markus Zusaks Boktjuven.
Boktjuven (pocket)Boken utspelar sig i Tyskland under andra världskriget och i berättelsens mitt finns den nioåriga Liesel Meminger som hittar en bok på kyrkogården bredvid sin brors grav. Hon stjäl boken som visar sig tillhöra dödgrävaren, och denna bokstöld blir startskottet för hennes bana som boktjuv.
Romanen handlar om böckernas och berättelsernas inneboende kraft, och om man själv älskar att läsa innebär detta tema förstås att boken får en extra dimension. Det är också en bok som tar läsaren med till en tragisk och svår tid i Europas historia, allt berättat med en väldigt charmig stil och ett speciellt tonfall.
The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian (inbunden)Till sist vill jag nämna en ungdomsroman som i likhet med Haddons bok, också den har en väldigt lång titel! The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian av Sherman Alexie handlar om Junior, en på många sätt speciell pojke.
Junior föddes med en hjärnskada som gör att han bland annat har dålig syn och en grav stamning. Han växer upp i indianreservatet Spokane, men bestämmer sig för att han måste bryta den negativa trend med alkoholism och arbetslöshet som de flesta han känner där är en del av.
Den enda möjlighet han har att förändra sitt öde är att lämna skolan i reservatet och istället skriva in sig i den helt vita skolan i grannstaden. Detta har ingen i reservatet gjort förut och Junior hamnar i en svår situation där han inte vill svika den bakgrund han kommer ifrån, samtidigt som han gör allt för att smälta in i sin nya miljö.
Boken är gripande, rolig och triumferande - man vill så gärna att det ska gå bra för Junior!

14 kommentarer :

 1. Boktjuven är jag verkligen nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen speciell och mycket läsvärd!

   Radera
 2. Boktjuven har jag tänkt läsa länge men har ju lite press på mig nu att läsa den innan filmen kommer ut. Mark Haddon har jag i bokhyllan men dock ännu oläst, kommer väl det med :)

  SvaraRadera
 3. Boktjuven är jag så glad att jag läste, tänk om jag hade missat.

  SvaraRadera
 4. Har läst dina två första, men tyckte inte vidare mycket om dem. The curious incident... var fascinerande i början, men den blev för mycket i längden (för mig, jag vet andra som tycker att den är jättebra).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ibland. Man tycker inte alltid lika :-)

   Radera
 5. Har läst The Curious Incident of the Dog in the Night-Time och den tyckte jag om så himla mycket, så fin bok. Är väldigt sugen på Boktjuven då många verkar ha svarat just den :)

  SvaraRadera
 6. De två första har jag läst och tyckt om. Särskilt Boktjuven :) Men gillar verkligen hur The Curious Incident of the Dog in the Night-Time är uppbyggd.

  SvaraRadera
 7. Har läst alla tre och bortsett från Boktjuven, som jag faktiskt inte blev så förtjust i, så är det riktigt bra böcker!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...