söndag 10 september 2017

Novellsudoku 2017: Bortbytingen av Selma Lagerlöf

Jag har hittills hållit mig till noveller skrivna av svenska författare i novellsudokut, och nu har jag faktiskt snart lyckats fylla en hel kvadrat i den översta delen.

Selma Lagerlöfs Bortbytingen får representera siffran 3: "Mer än hundra år gammal." Novellen ingick ursprungligen i samlingen Troll och människor från 1915 och är alltså närmare bestämt 102 år gammal.

En trollpacka får syn på ett vackert människobarn när en man och en kvinna rider förbi i skogen. Hästarna blir rädda för trollpackan och när de stegrar sig tappar kvinnan sitt barn i gräset. Trollet skyndar fram för att ta en titt och jämföra sin egen unge med människobarnet. Hon blir helt förundrad över hur vackert barnet är och tar ett hastigt beslut att byta ut sitt eget trollbarn mot den lille pojken. Människorna får till slut styr på hästarna och återvänder för att hämta sin son. De blir förstås bedrövade när de inser hur allt hänger ihop, men hur hemskt kvinnan än tycker det är att hennes egen son är borta, klarar hon inte av att låta trollungen ligga kvar i gräset. Hon tar med den hem och sköter om den, trots att alla i hennes närhet alltmer tar avstånd från henne.

Jag gillar - som alltid - Selma Lagerlöfs berättelser.


Titel: Bortbytingen
Författare: Selma Lagerlöf
Utgivningsår: ursprungligen 1915
Antal sidor: 13

6 kommentarer :

 1. Svar
  1. Jag var faktiskt inte heller säker, förrän jag läste den och insåg att jag inte hade läst den tidigare :-)

   Radera
 2. Selma Lagerlöf levererar alltid. har kommit efter med novelläsningen, men jag hoppas att jag snart kan ta tag i den. just nu har jag alltför mycket av pliktläsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker varva romaner och noveller, men visst finns det en hel del som kräver företräde.

   Radera
 3. Vilket roligt sätt att läsa noveller. Jag är inte med denna gång, men får titta in då och då för novellinspiration.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...