söndag 15 oktober 2017

Kvinnliga Nobelpristagare: Elias Portolu av Grazia Deledda

Grazia Deledda tilldelades Nobelpriset i litteratur 1926. Hon kom från Sardinien och även om hon i samband med sitt äktenskap flyttade till Rom, fortsatte hon att skildra sin hembygd. Jag har läst hennes Elias Portolu från 1903.

Boken börjar med att huvudpersonen Elias ska återvända till sin hemby på Sardinien efter att ha suttit fängslad på fastlandet. Alla rustar som till fest inför hans hemkomst och det talas mest om hans godhet och inte att han faktiskt hamnat i dåligheter.

Väl hemma igen hos sin mor och far och sina två bröder får han också träffa sin brors fästmö Maddalena. Mellan Elias och Maddalena finns det omedelbart starka känslor. Elias kämpar emot eftersom det är hans brors lycka som står på spel, men när det står klart för honom att Maddalena besvarar hans känslor blir det allt svårare att inte tänka på henne.

Det här är en bok med stark passion, inte bara vad gäller kärleken mellan Elias och Maddalena, utan också kärleken mellan föräldrar och barn och kärleken till gud och olika helgon. Jag gillar också hur naturen skildras. Både Elias och en av hans bröder arbetar som fåraherdar och särskilt Elias verkar älska det landskap han har runt sig. Det är lätt att föreställa sig markerna, bergen och havet som Deledda skildrar dem:

"Solen spred en behaglig ljumhet i varje vrå, över snår och murar och klippor, och i detta ljuvliga solsken, under denna ljusa himmel tycktes betesmarken utbreda sig oändligare än någonsin."

Jag funderade länge på vilken bok av Deledda jag skulle läsa, men är glad att valet föll på Elias Portolu (mycket på grund av Mrs Calloways tips - tack för det!).

Boken ingår i utmaningen att läsa Kvinnliga Nobelpristagare.


Titel: Elias Portolu
Författare: Grazia Deledda
Översättare: Ebba Atterbom
Utgivningsår: 1903 (min upplaga 1929)
Förlag: Vårt Hems Förlag
Antal sidor: 284

6 kommentarer :

 1. kul att du gillade den! jag fick lust att åka till Sardinien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var ju där i somras och såg verkligen landskapet framför mig när jag läste.

   Radera
 2. Just den boken är i min väska nu, som nästa Nobelbok :-) Jag hoppas att jag ska känna mig varm av den - här bara regnar...

  Läste just ut en diktsamling av Nelly Sachs - svåråtkomlig med sin religiösa mystik, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min Sachs-bok var mycket mer konkret kring vad krigets fasor utsätter människor för. Men mycket tung pga ämnet.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...