söndag 8 oktober 2017

Novellsudoku 2017: Betraktaren av Ali Smith

Ali Smiths senaste bok på svenska är Bibliotek, en novellsamling där korta berättelser blandas med kända och okända personers biblioteksminnen.

Jag har läst novellen "Betraktaren" som passar fint in på Novellsudokuts nr 8: "Med en namnlös berättare" (i den mellersta Europa-delen).

Novellen handlar om ett jag som uppsöker läkaren för att hen har problem med andningen. Läkaren gör alla möjliga undersökningar men kan inte hitta något som är fel. När läkaren sedan frågar hur berättaren egentligen har det, kommer det fram alla möjliga jobbiga händelser. Pappan har dött, partnern har lämnat och grannen har till råga på allt köpt ett trumset. Det är lätt att förstå att berättaren inte mår bra.

En dag upptäcker berättaren en konstig utväxt på kroppen. Den är stor som ett tvåpencemynt, lite rundad, brun- eller kanske lite grönaktig. Kanterna ser nästan ut som bark. Vad kan det vara? Ingen av läkarna på mottagningen har någonsin sett något liknande.

Jag gillar den här annorlunda novellen och kommer definitivt att vid tillfälle läsa också resten av novellsamlingen. Inte bara novellerna lockar, utan förstås också de delar som hyllar biblioteken.

Om du också vill vara med på Novellsudoku kan du läsa mer om hur det går till här.

Titel: "Betraktaren"
Författare: Ali Smith
Ur: Bibliotek
Utgivningsår: 2017 på svenska (2015 på engelska)
Förlag: Atlas
Antal sidor: 12

6 kommentarer :

 1. jag ska hitta nåt passande också ur denna bok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker hela boken verkar väldigt intressant!

   Radera
 2. Har den boken/novellsamlingen i läshögen. Ditt inlägg gjorde mig mer nyfiken på den än vad jag varit hittills. Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 3. jag läste lite på den här novellen också, men jag stod inte ut med de där utväxterna som jag tyckte var så obehagliga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ganska obehagliga, eller i alla fall ganska annorlunda :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...